"Ne postoji lider koji će za dan odnijeti naše probleme"

Vijesti 09. jul 201509:58 > 09:58
N1

Gost Novog dana bio je Amer Kapetanović, pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za bilateralne odnose.

Kapetanović je rekao da je važno je da Angela Merkel sa sobom nosi nekoliko bitnih poruka na svojoj regionalnoj turneji.

“Njemačka je uvijek radila na dizanju zemalja regiona posebno kada su one na putu da postanu članice EU. Njemačka čvrsto stoji iza njemačko-britanske inicijative i novog plana za BiH”, rekao je gost Novog dana.

Ne možemo očekivati, nema tog lidera, da se mogu za jedan dan odnijeti svi naši problemi. Ne smijemo gajiti prevelika očekivanje, jer mi moramo obaviti domaću zadaću i sve reforme”, istakao je on.

Merkelova je kazala da BiH – iako sporo – napreduje na evropskom putu. Je li cilj njene posjete ohrabrenje, ili će pred bh. dužnosnike iznijeti i određene zahtjeve, rokove, možda i kritike – glasilo je sljedeće pitanje.

Postoji izjava volje. Stvari se dešavaju u ekonomskoj agendi, koja je proizvod njemačko-britanske inicijative. Tu su vrlo jasno postavljeni rokovi. Merkelova posjeta ima snažan pečat s najvišeg nivoa i govori da smo dobili novi pristup da se dogovorimo oko onoga što se može dogovoriti, a to je bolji život građana i tu ne bi trebalo biti nikakvih podjela.”

Kapetanović je kazao da je prošle godine u augustu na Berlinskom samitu rečeno da će Njemačka kroz tzv. kupovnu moć pomoći ekonomijama zemalja zapadnog Balkana.

Njemačka je jedan od pokretača njemačko-britanske inicijative. Među prvim je zemljama koje su priznale BiH. Mnogo je učinila za našu zemlju, koja već duže nije na listi prioriteta, bilo gdje.

Ključni interes Njemačke vanjske politike je region. Njemačka ne stavlja BiH u poseban fokus, ali sada je u fokusu jer je Njemačkoj u interesu stabilan Balkan. Ako postoji ijedna nestabilna zemlja, postoji problem.”, naglasio je Kapetanović.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za bilateralne odnose smatra da je lijepo promovisati europske ideje, ali se ne može promovisati u zemljama gdje je jako loša ekonomija. “BiH je na neki način u srcu Europe i ne mogu nas zaobići.”

Posjeta njemačke kancelarke je sigurno i sjajna prilika da se razgovara i ekonomskim odnosima između BiH i Njemačke.

Vanjsko trgovinska razmjena 2014. godine između BiH i Njemačke je bila milijardu i po eura. Njemačka je aktivna u raznim sektorima BiH i u vrhu investitora u našoj zemlji“, kazao je Kapetanović.

Inicijativom sa prošlogodišnjeg Berlinskog samita, njemačkom kupovnom inicijativom daje se pravac njemačkim biznismenima i kompanijama da idu i ulažu novac u zemlje zapadnog Balkana, dok im Njemačka daje poticaje i garant.

U zemljama u kojim imate stalna previranja, to investitori gledaju kao potencijalni politički rizik. Često kažem da ćemo u BiH ili svi zajedno uspjeti ili propasti.”