Akcija CD: Pretres prostorija ambasade BiH u Parizu

Vijesti 09. jul 201513:36 > 13:39
N1

Djelujući po nalogu Tužilaštva BiH, istražitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal i policijski djelatnici SIPA-e vrše pretres ambasade BiH u Parizu, Republika Francuska.

Radi se o istrazi u vezi sa zloupotrebom položaja jednog uposlenika. Aktivnosti su provedene kao nastavak rada u predmetu kodnog naziva „CD“, koji provodi zajednički istražni tim iz BiH i Francuske, a odnosi se na kaznena djela organiziranog kriminala i trgovine ljudima.

Tokom istrage Tužilaštva BiH došlo je do dokaza i saznanja da je uposlenik diplomatskog predstavništva BiH u Parizu, sudjelovao u nezakonitim aktivnostima koje se odnose na izdavanje dokumenata i omogućavanje putovanja i boravka većem broju osoba uglavnom romske nacionalnosti s područja BiH, radi činjenja kaznenih djela u Francuskoj.

Prostorije diplomatskog predstavništva BiH, koje su meta pretresa su osigurane i pod stražom te će Tužilaštvo BiH u okviru radnji dokazivanja, sukladno zakonu, izvršiti pretres s obzirom da se radi o eksteritorijalnom prostoru, gdje nadležnost za postupanje imaju institucije BiH.

Tužilaštvo BiH i SIPA provode akciju na najvišoj profesionalnoj razini, te su poduzete sve aktivnosti kako ne bi došlo do zastoja aktivnosti u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u Republici Francuskoj.

Ova akcija pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH da se obračuna sa svim nezakonitostima koruptivnim ponašanjima i zloupotrebama službenog položaja, naročito u slučajevima kada se zloupotreba položaja odnosi na osobe na važnim pozicijama u državnim institucijama“, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.