Ivanić: Uvjeren sam da ćemo imati podršku Njemačke

Vijesti 09. jul 201514:16 > 14:23
N1

"Imao sam zadovoljstvo da razgovaram s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i moram iskazati zadovoljostvo jako dobrim međusobnim odnosima i veliku zahvalu za sve što je Njemačka uradila za BiH u posljednjih 20 godina na raznim poljima", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ivanić je istakao da su na radnom ručku razgovarali i o vremenu koje dolazi.

Rekao sam da BiH nije idealna zemlja u kojoj je sve organizovano kako treba, ali je zemlja koja dobro funkcioniše s obzirom na sve teškoće. Okrenuti smo budućnosti da nađemo rješenja i omogućimo život svima“, rekao je Ivanić.

On smatra da je previše stvari u BiH koje nas dijele da bi se bavili time, a da ima i mnogo stvari koje trebaju da nas spajaju kao što su bolje obrazovanje, više radnih mjesta i više pozitivnog pristupa.

Tome smo zahvalni Njemačkoj na posljednjoj inicijativi koja nam je pružena“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Moja poruka je bila da ostanu uz nas, da bez obzira na izazove i nerazumijevanja i sukobe koje imamo ostanu čvrsto i podrže provedbu reformi i odluke političara koje su okrenute kompromisima. Kompromis je potreban, treba nam optimizma. Biće izazova, ali ima prostora i šansi. Zbog toga očekujem podršku Njemačke i uvjeren sam da ćemo je imati.”

On je rekao da svi građani BiH zaslužuju podršku i zaslužuju da budu u EU.

Na nama političarima je da provedemo reforme i napravimo kompromise“, mišljenja je Ivanić.

Na pitanje novinara u kontekstu napretka koje su napravili Albanija i Srbija u smislu približavanja EU boji li se li se da BiH zaostaje, Ivanić je odgovorio: “U BiH teško donosimo odluke, ali kad je donesemo brzo ih realizujemo. Moramo se usaglasiti oko programa reformi. Uvjeren sam da smo pri kraju i da to možemo uraditi. Problem nam je mehanizam koordinacija, ali smo i tu blizu rješenja. Nakon te dvije stvari možemo podnijeti aplikaciju, a naš je plan da to uradimo do kraja iduće ili eventualno 2017. godine. I to je realno očekivati do kraja 2017. Tako bi sustigli ostale zemlje u regionu. Ne vidim drugu perspektivu, da budemo izolovani u regionu.”