Kraljica Noor: Počinjeno zlo ne smije zasjeniti ljudskost

Vijesti 11. jul 201511:52 > 11:54
N1

Povjerenica međunarodne komisije za nestale osobe jordanska kraljica Noor, kazala je u komemorativnoj sali u Potočarima da majke Srebrenice imaju posebno mjesto u njenom srcu od prvog susreta.

”Vaša snaga i povjerenje prkose mraku. Hvala vam što ste mi dozvolile da ovaj momenat podijelim s vama, da podijelimo tugu i pokažemo jedinstvo”, kazala je kraljica Noor.

Međunarodna komisija za nestale osobe oformljena je 1996. godine, kako bi uspostavila odnose u regiji na pronalasku preko 40.000 nestalih osoba.

Kraljica Noor je istakla da poruka koju treba poslati iz Srebrenice na sva mjesta gdje se sada dešavaju zločini u svijetu treba biti da će ”pravda pobijediti na kraju”.

”Prošlost ne možemo zaboraviti i ljudsko lice ove tragedije. Politika i predsrasude ne smiju zasjeniti vašu patnju. To je obaveza koju imamo prema živim i mrtvim”, rekla je jordanska kraljica.

Na kraju, kraljica Noor je svoje obraćanje završila riječima: “Zlo koje se desilo ovdje prije 20 godine, neće pobijediti našu ljudskost”.