Akcija "List": SIPA pretresala objekte na više lokacija

Vijesti 13. jul 201508:53 > 08:56
SIPA

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva "List", koja se izvodi u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) zbog organizovanog kriminala.

Vršeni su pretresi objekata na više desetina lokacija na području općina Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Brčko distrikt, Grude, Maglaj, Bijeljina, Mostar, Ljubuški i Ljubinje zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezna utaja ili prevara, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i davanje dara i drugih oblika koristi.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe dovode se u vezu sa krijumčarenjem visokotarifnih roba u BiH, odnosno, nezakonitim prometom duhana u listu i sječenog duhana. Sumnjiče se da su u periodu od marta do jula 2015. godine na tržište BiH u ilegalan promet ubacile sječeni duhan u količini većoj od 220 tona s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, čime je Budžet BiH oštećen u iznosu većem od 18 miliona KM, saopćeno je iz SIPA-e.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a više informacija bit će saopćeno u toku dana.