Među privedenim u akciji "List" i uposlenik UIO BiH

Vijesti 13. jul 201514:08 > 14:09
N1

U akciji "List" privedena su 33 lica, među kojima jedan zaposleni u Upravi za indirekto oporezivanje /UIO/ BiH, osumnjičena da su krijumčarenjem duvana oštetila budžet BiH za više od 18 miliona KM, rečeno je na konferenciji za novinare povodom ove akcije.

Portparol UIO Ratko Kovačević naveo je da je do sada oduzeto nešto više od 15 tona duvana, kao i 15 mašina za sječenje duvana, te napomenuo da je riječ o nezakonitoj prodaji duvana na tržištu BiH.

On je rekao da su lica koja su danas pozvana na informativne razgovore osumnjičena da su od marta do jula na tržište BiH stavila više od 220 tona duvana koji nije bio zakonski prometovan u BiH, odnosno na taj duvan nisu plaćeni ni akcize, ni PDV, pa je tom osnovu budžet BiH oštećen za više od 18 miliona KM.

Prema njegovim riječima, kontrola prodaje duvana je jedan od prioriteta UIO, jer prihodi po osnovu indirektnih poreza koji se naplaćuju na promet duvana i duvanskih prerađevina u BiH čine znatan dio prihoda koje prikupi Uprava.

“Uprava za indirektno oporezivanje je 2009. godine, kada je stupio na snagu posljednji zakon o akcizama, po osnovu duvana, odnosno akciza na duvan i duvanske prerađevine, prikupila 449 miliona KM, dok smo prošle godine prikupili 758 miliona KM”, naveo je Kovačević.

Ti podaci, naglasio je on, pokazuju koliko je važno da tržište duvana i duvanskih prerađevina bude stavljeno pod kontrolu.

Kovačević je dodao da je Uprava, zajedno sa pripadnicima Sipe i određenim MUP-ovima širom BiH, od početka godine provela veliki broj manjih akcija ovog tipa.

Šef Odsjeka za provođenje propisa u Regionalnom centru Tuzla UIO Mehmedalija Osmić, koji je i prvi čovjek Uprave koji rukovodi ovom akcijom, rekao je da najveći problem u ovoj akciji predstavljaju ljudi koji rade u UIO.

“Otkrili smo da su pojedinci davali podatke uvoznicima, davali im određenu dokumentaciju i pokušavali da ovu akciju minimiziraju, odnosno da je spriječe”, naveo je Osmić.

On je dodao da ovu akciju provodi više od 200 pripadnika Sipe, Uprave za idirektno oporezivanje i pripadnika MUP-ova Republike Srpske i kantona.

Portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH Kristina Jozić rekla je da će o daljem statusu privedenih lica biti odlučeno na osnovu uputstava tužioca Tužilaštva BiH.