Završen projekat Online Seniori: Opismenjeno 400 korisnika

Vijesti 14. jul 201512:40 > 12:44
N1

Prije četiri dana uspješno je završen projekat Online Seniori koji u saradnji sa Američkom trgovačkom komorom u BiH „AmCham BiH“ realizuje Telemach i Microsoft. Cilj je ispunjen.

Povećana je digitalna pismenost kod osoba treće dobi u BiH, svijest kod mladih za brigu o starijima, a ujedno smanjen i međugeneracijski jaz o pitanju upotrebe tehnologije. Gošće Novog dana su bile voditeljica projekta ispred Telemacha Edina Kurić i direktorica Američke trgovačke komore u BiH Violeta Čibukčić.

Projekat digitalnog opismenjavanja osoba u trećoj životnoj dobi trajao je mjesec dana. “Etapa prva je realizovana – opismenili smo više od 400 korisnika. Imali smo viziju da uradimo više njih, ali je i taj broj odličan”, prokomentarisala je Čibukčić.

Polaznicima su dodijeljeni certifikati, a Gerantološkom zavodu u Sarajevu i 20 tableta kojim će se štićenici tog zavoda nastaviti služiti. “Nama je drago što je pored svega šmo smo utjecali na povećanje pismenosti i to da će se osobe treće dobi moći educirati kad je u pitanju digitalna, kao što su Skype, Viber, Email. Drago nam je, kao društveno odgovornoj kompaniji koja sudjeluje da vidimo dobre rezultate. To su osobe za koje ljudi nemaju vremena da im pokažu, pa im ova edukacija mnogo znači, ali i nama”, izjavila je Kurić.

Više u videu.