Schultz u BiH: Vlast mora omogućiti zaposlenje mladima

Vijesti 15. jul 201518:34 > 19:06
N1

U posjetu Bosni I Hercegovini doputovao je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schultz. Sastao se sa vrhom države, a posjetu je pratila Minela Jašar.

Govorilo se o reformskom procesu koji mora uslijediti ukoliko BiH želi biti dio Evrope. Predsjednik Evropskog parlamenta je izrazio zadovoljstvo usvajanjem IPA-e na današnjem Domu naroda, i rekao je da je to važan finansijski instrument za BiH koji će omogućiti otvaranje prijeko potrebnih radnih mjesta.

Rekao je da generacija političara koja je sada na vlasti mora omogućiti mladima zaposlenje i na taj način im pružiti šansu.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Parlamenta BiH je pozvao da se što prije formira Odbor za stabilizaciju i pridruživanje u kojem će biti jednak broj članova bh i evropskog parlamenta, kako bi se koraci BiH prema Evropi ubrzali.

Shultz se interesovao i za aktuelna pitanja u BiH. Protiv terorizma rekao je moramo se boriti ujedinjenim sigurnosnim snagama, a glede referenduma u RS, rekao je da se referendum raspisuje kada se radi o fundamentalnim pitanjima, i to nikako ne smiju biti taktički razlozi, te da političari u tom smislu imaju visoku odgovornost.