"Predsjedništvo BiH bi trebalo prvo razgovarati sa Majkama"

Vijesti 16. jul 201508:45 > 08:48
N1

"Slučaj Harisa Čauševića je godinama izazivao kontraverzu, dobro je da je završen", rekao je za N1 Tarik Lazović, urednik u Dnevnom avazu.

Lazović je na početku gostovanja u Novom danu istakao da današnja naslovnica Avaza tradiconalno donosi dvobroj pred nastupajući bajramski blagdan. Zbog toga će ova dnevna novina imati fokus na islamskom vjerskom prazniku koji počinje u petak.

Međutim, po njemu, vijest dana je bila odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

“Glavni događaj u BiH desio se jučer u Banjaluci. NSRS je izglasala odluku koja je antidejtonska. Odmah su uslijedile reakcije međunarodne zajednice, a posebno je bila oštra reakcija američke ambasade u BiH koja je rekla da je ovo provokacija”.

Lazović je govorio i o presudi Harisu Čauševiću za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu.

“Ovaj slučaj godinama je izazivao kontraverzu. Neiskustvom tužilačkih organa trebalo je 5 godina da se donese presuda koja je bila jasna. Slučaj je bio mrlja pravosuđa”, tvrdi gost Novog dana.

Nakon dženaze u Potočarima ostao je samo međunarodni skandal, rekao je urednik Dnevnog avaza komentarišiću napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

“Kod ljudi iz Srebrenice je ostala gorčina. Majke Srebrenice su najviše povrijeđene napadom na Vučića”, rekao je Lazović koji dodaje da bi se trebala provesti međunarodna istraga jer naši sigurnosni organi nemaju dobru međusobnu saradnju.

“Dobro je što je Predsjedništvo BiH prihvatilo poziv Vučića da dođu u zvaničnu posjetu Srbiji, da se smire tenzije. Ali, možda bi bolje bilo da prvo odu razgovarati sa Majkama Srebrenice. Beograd je bio politička odluka, ali bi ovo bilo ljudski”, zaključuje Lazović.