Na radiju imate samo muziku, prognozu i stanje na putevima

Vijesti 16. jul 201509:13 > 09:18
N1

Radio je nekad glasio za najbrži medij. Danas je sve više stanica u regiji pred gašenjem. O ovoj temi govorili su Milenko Vočkić, urednik Radija Slobodna Evropa za BiH, Miša Stojiljković, radijski novinar i bivši urednik Radija B92 i Željko Matić, urednik N1 Zagreb, ali i bivši glavni urednik Radija 101.

Vočkić je govoreći kako danas živi i opstaje radio, s obzirom na ekspanziju najprije televizije, a zatim i interneta, rekao da je stanje teško.

“U BiH ništa ne funkcioniše na prvi način pa tako ni radio stanice. Čudna je bila pojava velikog broja radio stanica u BiH nakon rata. Još je čudnije da sa ovoj ekonomskoj krizi ne smanjuje broj radio stanica”, ocijenjuje gost Novog dana.

Nekada je radio, kao što je bio Radio Sarajevo imao četiri programa, a Vočkić dodaje da se pratio svaki značajniji događaj.

“Išlo se izještavati sa lica mjesta. Nekad je za radio bio razvoj ključna riječ. Danas je to opstanak”.

Matić je dodao da nije interent kriv za pad kvaliteta radijskog programa, nego je “glavni krivac” loša ekonomska situacija.

“Prihodi za oglašavanje pali su pet puta u odnosu na 2.000 godinu. U želji da se smanje troškovi stvaraju se samo muzički radiji. Stanice su postale iste, liče jedna drugoj kao jaje jajetu”, smatra Matić.

Ipak, ističe da je radio još uvijek jedini mediji koji možete konzumirati dok jedete, vozite…

Stojiljković je u Novom danu govorio o “novoj ljetnoj šemi” na programu Radija B92 gdje su otkaz dobili gotovo svi zaposleni novinari.

“B92 je promijnenio ime u Play radio. To je dobro za brend B92. Posljednjih godina šta se radilo u ime B92 bilo je samo kaljanje njegove slavne historije. To je kraj prirodnog procesa koji traje deceniju. Posljednjih 10 godina za B92 je obilježilo ne snalaženje na medijskom prostoru”, rekao je Stojiljković.

Matić je kao jedan od glavnih problema radio stanica istakao nedostatak kvalitetnog sadržaja.

“Program je većinom sastavljen od muzike, a ako to nije muzika onda su vremenske prognoze i izvještaji o stanju na putevima”.