Evropski mediji: Mir Srbije i BiH je bio na niskom nivou

Vijesti 23. jul 201511:16 > 11:51
Tanjug

Štampa na njemačkom jeziku danas piše o jučerašnjoj posjeti Predsjedništva BiH Srbiji, prenosi Radio Deutsche Welle.

”Nakon višesedmičnih napetosti između Srbije i Bosne i Hercegovine, ove dvije zemlje su u srijedu pokušale s pomirenjem. Otvorila se ‘nova stranica’ u bilateralnim odnosima”, kazao je premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH u srijedu u Beogradu, prenosi austrijski list Prese.

List podsjeća da je poziv za posjetu uslijedio nakon što je Vučić ‘protjeran’ sa komemoracije u Potočarima žrtvama genocida u Srebrenici 11. jula ove godine.

”Fokus razgovora bio je na saradnji u oblasti infrastrukture, energetike, vojne industrije i turizma. Ne samo da im je postavljen crveni tepih već je Vučić zagrlio svu trojicu članova Predsjedništva BiH: Srbina Mladena Ivanića, Hrvata Dragana Čovića i Bošnjaka Bakira Izetbegovića. Ovaj prijateljski gest bio je neka vrsta olakšanja nakon nedavnih napetosti između dviju susjednih zemalja”, piše bečki Standard.

”Ova posjeta je interesantna sa više aspekata. Prvo, sva trojica članova su otputovala zajedno, što je novum. Drugo, posjeta je bila nevjerovatno brzo organizovana kako bi se situacija smirila. I treće, trojicu članova Predsjedništva BiH nije primio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kao što bi trebalo po protokolu, već premijer Vučić”, primjećuje Standard i napominje kako ova neobična konstelacija ima svoje razloge.

Bečki dnevnik napominje i da je napetostima između dvije zemlje doprinijelo i Vučićevo prisustvo na komemoraciji u Srebrenici gdje su ga gađali kamenjem i flašama.

”I Vučićeva posjeta Srebrenici je u BiH izazvala salve kritika jer je i on nekada bio ultranacionalista. Pojedini građani BiH pak smatraju kako je on u Srebrenicu došao samo da bi provocirao”, piše ovaj list.

Ono što Sarajevo vidi kao pozitivno kada je Vučić u pitanju jeste njegov odnos prema predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku. Dodik je nedavno nakon Vučićeve intervencije odustao od sprovođenja referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Dodik godinama govori kako će otcijepiti Republiku Srpsku i prijeti referendumom o samostalnosti“, zaključuje bečki dnevnik Standard.

Deutsche Zeitung piše kako je do mirnih susjeda, Srbije i BiH, još dalek put, ali postoje znakovi popuštanja tenzija.

”Minimalna definicija mira je da nema rata. Idealna definicija mira je – pomirenje. No, mir između Srbije i BiH je u posljednje vrijeme bio na vrlo niskom nivou”, piše Deutsche Zeitung i napominje takođe kako su nedavno na premijera Srbije u Potočarima bacali flaše i kamenice.

”Izgledalo je da su ove dvije zemlje nekadašnje Jugoslavije na putu od neprijatelja ka susjedima, ali i nakon 20 godina od kraja rata nije se mnogo postiglo”, navodi dalje ovaj list.

Minhenski dnevnik, osvrćući se na posjetu Predsjedništva BiH Beogradu piše kako je već dovoljno komplikovano “to što trojica predstavnika BiH putuju u posjetu jednoj zemlji”.

”To već dovoljno govori o tromosti ovog susjeda Srbije. No, to je tromost kojoj je doprinijela i međunarodna zajednica. Kada je 1995. u Dejtonu u Sjedinjenim Državama potpisan mirovni sporazum Srbi, Hrvati i Bošnjaci su položili oružje. Ali, mnogi vjeruju da je ovim sukob samo zamrznut, ali ne i riješen”, zaključuje Deutsche Zeitung.