Zastupnički dom Parlamenta FBiH: Zakon o radu kuca na vrata

Vijesti 31. jul 201514:00 > 14:03
N1

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH treba početi, a Zakon radu će, kako sada stoje stvari, biti usvojen jer su SDA i HDZ podržale glasove manjih stranaka u Parlamentu FBiH.

Na dnevnom redu naći će se sedam tačaka, a među njima je svakako najzanimljiviji Prijedlog zakona o radu, koji je bio razlog jučerašnjih protesta u Sarajevu, na kojima se okupilo više od 10.000 ljudi.

Najveće opozicione stranke SDP, SBB i DF su rekli da ovaj prijedlog zakona neće podržati, a jučer su napustili sjednicu. Međutim, predstavnici vladajućih stranaka tvrde da imaju dovoljan broj ruku da Zakon bude usvojen i u Zastupničkom domu.

Ukoliko se zakon danas usvoji on odlazi na potvrđivanje predsjedniku Federacije BiH, a zatim će uslijediti njegova objava u Službenom listu, prenijela je reporterka N1 Tina Jelin Dizdar koja prati ovu sjednicu.

Inače, uoči sjednice Naša stranka je rekla da će podržati novi zakon o radu, nakon što je njihov amandman usvojen.

“Ovaj naš amandman na Prijedlog zakona o radu je u korist radnika kod kojih je došlo do promjene radne sposobnosti, a koja je uzrokovana u ogromnoj većini slučajeva nekom vrstom invaliditeta”, saopćeno je iz pomenute stranke.

Premijer Fadil Novalić najavio je da će se bez obzira na usvajanje zakona nastaviti pregovori sa sindikatima.Zastupnički dom razmatrat će i Reformsku agendu za Bosnu i Hercegovinu, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima i Prijedlog zakona o stranim ulaganjima