Obad: Odluke o generalnom štrajku Sindikata su operativne

Vijesti 31. jul 201514:16 > 14:25
N1

Savez sindikata odustao je od organizacije protesta koje su prvobitno najavili i za danas. Reporter Boris Brezo je izvještavao o sljedećim potezima sindikata.

Demonstranti su se juče mirno razišli nakon što je usvojen Zakon o radu u Domu naroda. Ne zna se koji su dalji koraci, ali ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH i dalje stoje policajci, ali i zaštitne ograde koje su juče demonstranti pokušali da probiju, a u jednom trenutku su to i uspjeli.

Danas je zasijedalo i predsjedništvo Saveza samostalnih sindikata BiH. Poruka i zahtjev Sindikata je da Vlada Federacije povuče sporni Zakon o radu, a za Sindikat je sporno ukupno 26 tačaka Zakona koje se odnose na, kako oni kažu, lakše ukidanje ugovora o radu i još nekoliko oblasti koji tretira novi Zakon, a koji su prema Sindikatu sporni.

O tome šta je odlučeno na sjednici predsjedništva Samostalnih sindikata BiH govorio je gost Pero Obad, član pregovaračkog tima.

“Mi nikada nismo rekli da nećemo pregovarati i o Zakonu o radu i o drugim sistemskim zakonima sa Vladom Federacije i drugim socijalnim partnerima, ali istovremeno ćemo poduzimati sve mjere sukladno našem operativnom planu. Naredne mjere na koje mi računamo su eventualno sindikalni referendum, štrajk upozorenja, pa do mogućnosti generalnog štrajka. Svugdje u svijetu su to demokratski oblici sindikalnih reakcija pa tako će biti i kod nas”, rekao je Obad o narednoj odluci Saveza sindikata ukoliko bude usvojen Zakon.

Na pitanje da li će ići u generalni štrajk je rekao: “Naše odluke su tu, one su u biti operativne, samo treba kazati sat i vrijeme i ‘dan D'”.

Pregovarački tim će se obratiti Predstavničkom domu Federalnog Parlamenta kada bude govora o Zakonu o radu.