Nastavlja se trakavica oko vlasti u Hercegovini

Vijesti 04. aug 201519:15 > 20:31
N1

Višemjesečni pokušajii dvije najjače stranke u Hercegovačko-neretvanskom Kantonu (HN), Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice da sa Demokratskom frontom formiraju novu Vladu, definitivno su propali u aprilu, zbog nemogućnosti postizanja dogovora oko raspodjele ministarstava.

Nakon toga, sredinom maja, na čelo kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije imenovan je Edin Mušić, aktuelni predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji je s predsjedničkog mjesta nakon 14 godina smjenio Salku Sokolovića.

Novi iskorak u pregovorima oko formiranja vlasti napravljen je 1. jula , kada su SDA i HDZ potpisale Sporazum o formiranju vlasti, kojim je definisana raspodjela ministarstava, ali i predviđeno obezbjeđivanje podrške za izglasavanje manjinske vlade, što je prepušteno Stranci demokratske akcije.

U SDA ističu da je posao priveden kraju.

SDA i HDZ zajedno u Skupštini imaju 18 zastupnika, HDZ 1990, SBB i SDP po tri, DF dva i BPS jednog zastupnika . Koaliciji SDA-HDZ za dvotrećinsku većinu trebaju još dvije ruke. U opozicionim strankama međutim, ne najavljuju podršku.

Novi momenat u cijeloj priči je jučerašnje imenovanje gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića na čelo Kantonalnog odbora HDZ-a. Bešlić je odmah nakon preuzimanja dužnosti promijenio sastav pregovaračkog tima te stranke.

Rokovi za formiranje nove Vlade su odavno probijeni , a najave o formiranju vlasti “u idućoj sedmici” davane su u više navrata, tako da je još uvijek neizvjesno kada će HN Kanton dobiti novu izvršnu vlast.

Izvjesno je samo da će HDZ-u pripasti pozicija premijera i pet ministarstava, a SDA pet ministarskih pozicija kao i pozicija srpskog predstavnika u kantonalnoj vladi.