Propadaju li milijarde: RS osporava Odbor za investicije BiH

Vijesti 05. aug 201515:41 > 15:51
Reuters/Yves Herman

Formiranje Državnog odbora za investicije BiH, koji je bio uslov da BiH kandiduje Evropskoj uniji projekte vrijedne mlijarde eura, upitno jer Vlada Republike Srpske osporava njegovo postojanje.

Kako je potvrđeno za N1, Vlada RS se protivila i usvajanju Poslovnika odbora. Funkcionisanje Državnog odbora je upitno, jer su članovi Odbora i entitetski premijeri, Fadil Novalić i Željka Cvijanović.

Vlada Republike Srpske dostavila je svoje komentare i izrazila neslaganja u vezi sa odlukom o formiranju Državnog odbora za investicije i njegovog poslovnika o radu te očekuje od Vijeća ministara da se otklone identifikovani nedostaci“, stoji u odgovoru N1 televiziji.

Iz Republike Srpske su tražili da među tim projektima bude i most na Savi kod Gradiške, što je i urađeno. Vijeće ministara BiH je 31. jula, kako smo već prvi objavili, Evropskoj komisiji kandidovao dva projekta, most kod Odžaka, ali i most kod Gradiške, vrijednosti 105 miliona eura.

Prema Zajedničkog izjavi premijera šest zemalja Zapadnog Balkana, koja je u posjedu N1, most na Savi nije bio predložen kao potencijalni projekat iz BiH.

Evropska unija obezbijedila je kroz IPA-2 fond milijardu eura za infrastrukturne projekte na Zapadnog Balkanu. Potvrda tih projekata očekuje se na Bečkom samitu, 27. augusta.