Istražujemo: Hoće li novac iz BiH "pobjeći niz vjetar"

Vijesti 05. aug 201518:09 > 19:05
N1

Bosna i Hercegovina mogla bi ponovo da ugrozi šansu za napredak, zbog političkih nesuglasica. Milijardu eura evropskih fondova čeka na projekte BiH. Uslov je bio da BiH formira Državni odbor za investicije. To je i učinjeno, ali, kako saznaje N1, taj odbor osporava Republika Srpska.

Formiranje Državnog odbora za investicije BiH, koji je bio uslov da BiH kandiduje Evropskoj uniji projekte vrijedne mlijarde eura, upitan je, jer Vlada Republike Srpske osporava njegovo postojanje.

Kako je potvrđeno za N1, Vlada ovog entiteta se protivila i usvajanju Poslovnika odbora. Funkcionisanje Državnog odbora je upitno, jer su članovi Odbora i entitetski premijeri, pa tako i premijer Republike Srpske.

Iz Republike Srpske su tražili da među tim projektima bude i most na Savi kod Gradiške, što je i urađeno.

Vijeće ministara BiH je 31. jula, kako smo već prvi objavili, Evropskoj komisiji kandidovao dva projekta, most kod Odžaka, ali i most kod Gradiške, vrijednosti 105 miliona eura.

Prema Zajedničkog izjavi premijera šest zemalja Zapadnog Balkana, koja je u posjedu N1, most na Savi nije bio predložen kao potencijalni projekat iz BiH, već je naknadno kandidovan.

Prema našim informacijama, Državni odbor za investicije od formiranja u maju do danas sastao se dva puta.

Njegova zadaća je da utvrdi prioritetne projekte, te da ih kandiduje za fondove Evropske unije. Međutim, I bez uobičajenih političko-nacionalnih neslaganja, malo je onih koji vjeruju da su vlasti u BiH spremne da pripreme projekte za ponuđene milijarde.

Premijeri šest zemalja Zapadnog Balkana predložili su niz projekata koji će cestovno, zračno i željeznicom povezati zemlje regiona sa Evropskom unijom.

BiH ima dodatni problem, a to je da se prvo poveže unutar sebe, bar na način da se političari usaglase da zajedno uzmu novac koji im se nudi za razvoj cijele zemlje.