Istražujemo: Kako prepoznati finansijera terorista

Vijesti 13. aug 201517:17 > 19:03
N1

Institucije BiH nemaju podatke o tome koliko naših državljana trenutno boravi u arapskim zemljama. Izdata su upozorenja za putovanja u Egipat, gdje je otet i Tomislav Salopek. Kako saznajemo, razmatra se i dodatno objezbjeđivanje bh. diplomata koji borave u Kairu.

I građani BiH mogu biti meta takozvanoj Islamskoj Državi. I naša zemlje je, kao i Hrvatska, potpisnica Kolaicije protiv ISIS-a. U ovom trenutku Ministarstvo vanjskih poslova nema podatak o tome koliko bh. državljana boravi u Egiptu i drugim aprapskim državama. Kako saznajemo, još nije ni zatražen taj podatak od vlasti u Kairu. A u egipatskoj porijestolnici borave i bh. diplomate sa svojim porodicama, (jer tamo imamo i diplomatsko-konzularno predstavništvo). Još je neizvjesno i da li će se tražiti dodatna zaštiti i njihove sigurnosti.

“Za MVP to znači da treba vrlo ozbiljno u narednih dan-dva razmotriti pitanj kako sigurnosti državljana BiH u Egiptu tako i sigurnosti diplomatsko-konzularnog osoblja u Kairu, glavnom gradu Egipta. To stvalja u fokus prvo analizu i eventualno traženje pojačnja osiguranja i ambasade i osoblja. O tome će se sigurno razgovarati, bez obzira na odmore”, kaže Zoran Perković.

Na web stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH trenutno je na snazi upozorenje za bh. građane da izbjegavaju putovanja u Egipat, zbog, kako se navodi, prijetnji Muslimanske braće. Novo upozorenje, zbog opasnosti od ISIS-a, nije izdato. Upozorenje je na snazi i za putovanja u Siriju, Irak, i Jemen. Šef bh. diplomatije Igor Crnadak kaže da BiH ostaje u anti-ISIS koaliciji, te da će država zaštiti svoje građane.

“Sve zemlje koje su u toj globalnoj koaliciji u borbi protiv terorizma su u opasnosti. Ne treba to sad doživljavati na način da naši građani kada odu bilo gdje u svijetu, da se osjećaju ugroženim”, smatra Crnadak.

A građani BiH ne moraju daleko da idu, jer su terorističke aktivnosti, koji se bar zvanično ne povezuju sa ISIS-om, zabilježene i u Bosni i Hercegovini. Da li ima pripadnika ISIS-a ima i na ovom području, nismo dobili potvrdu u nadležnim institucijama. Ipak, zvanična politika tvrdi da čini sve da suzbije terorističke ćelije u BiH.

Borba se zasad vodi papirima. Vijeće ministara BiH nedavno je usvojilo Strategiju borbe protiv terorizma do 2020. godine. Postoji i zakon o sprečavanju pranja novca za finansiranje terorizma. Imamo i veliki broj sigurnosnih agencija, ali je dosadašnja praksa pokazala da im međusobna saradnja u slučajevima terorističkih napada nije jača strana.

Postoji i Pravilnik u kojem su navedene desetine znakove koji upućuju da neko uplaćuje novac kako bi finansirao teroriste. To se odnosi na uplate u zemlje poznate kao poreski raj, a službenicima je olakšano prepoznavanje potencijalnih finansijera terorista ovakvim opisima:

– Klijent je jako nervozan bez očiglednog razloga;

– Klijent je došao u društvu, prati ga se ili promatra;

– Klijent donosi novac koji prelazi iznose koji, u skladu sa Zakonom, zahtijevaju identifikaciju ili prijavljivanje, a koji klijent nije prebrojao, izuzev ako je to (nebrojanje) uobičajeno u poslovanju klijenta;

– Neočekivano plaćanje nenaplativog kredita bez uvjerljivog objašnjenja.

A uvjerljivog objašnjenja da li su bh. vlasti spremne da zaštite svoje građane također nema.