Puškar: Pitali su nas da li smo balije, zatim su nas napali

Vijesti 13. aug 201517:35 > 19:30
N1

U Prijedoru su sve češće međunacionalne tenzije i napadi na povratnike. U posljednjem obračunu epilog su bila dva povrijeđena povratnika, Bošnjaka. Napad zvanično još nije okarakterisan, no sumnja se da je povod nacionalna i vjerska netrepeljivost.

Nakon noćnog izlaska, Ajdin Puškar je s tri prijatelja, nešto poslije 3 ujutro u srijedu, svratio do lokalne prijedorske pekare. Grupa od četiri muškarca, umjesto sa “prijatno “, pozdravila ih je neprijatno – pesnicama.

“Nakon pitanja jesmo li mi balije jasno mi je da je napad izvršen na nacionalnoj osnovi”, smatra Puškar.

Ovi napadači su grupa koja je odranije poznata policiji. Imaju podebeo zatvorski dosije – razbojništva, pokušaj ubistva, šverc droge, oružja i eksploziva.

Da li su Bošnjake napali zbog nacionalnosti, okarakterisat će Okružni sud u Banjaluci.

“To što je jedna grupa jedne nacionanosti, druga druge, ne isključujemo i nacionalni motiv kao mogući. Ali ta grupa bi možda i nekog drugog napala”, smatra Dalibor Ivanić, načelnik CJB Prijedor.

Nacionalne tenzije u Prijedoru su povećane, od ljetos se bilježi desetak incidenata. Zastava s ljiljanima, česta u svatovima, uglavnom je razlog. Za Srbe je ona provokacija, za Bošnjake, nacionalni simbol. Izmjene Zakona o javnom redu i miru prema najavama trebao bi definisati, koji simboli su uvredljivi, a koji dopušteni. U Islamskoj zajednici kažu da ni zakoni ne mogu natjerati ljude da mijenjaju ponašanje, apeluju na gradonačelnika Prijedora da zaštiti povratnike.

“Ne mogu biti dvostruki aršini, da smeta zastava sa ljiljanima, a ne smeta zastava Srbije”, navodi Omer Redžić iz Islamske zajednice Prijedor.

U gradu je ove godine stigao rekordan broj ljudi iz dijaspore.

20.000 prijava boravka bilježi se u ova dva mjesaca, šta su razlozi tenzija i narušene sigurnosne situacije. U Prijedoru ovako,

Lokalne vlasti Prijedora, ranije su na sastanku sa svim konfesijama u gradu pozvale na smirivannje strasti. No, posljednji napad nisu komentarisali. Jeste ministrica za izbjeglice BiH Semiha Borovac, koja je pozvala nadležne da povratnicima obezbijede miran i siguran život.