Balić: Iz Neretve sam izlazio sav modar

Vijesti 17. aug 201509:22 > 09:26
N1

Stari most u Mostaru u subotu je bio domaćin Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. U konkurenciji najatraktivnijih lokacija širom planete, grad na Neretvi bio je mjesto na kojem je svjetska elita skakača u vodu, njih 14, dostizalo brzinu od 85 kilometara na sat u manje od tri sekunde skokom sa Starog mosta.

Cliff diving, ili skok s litice, je slobodan pad koji prkosi gravitaciji, ispunjen zadivljujućim trikovima. Julija Gubeljić je izvještavala iz Mostara gdje je razgovarala sa Emirom Balićem.

U subotu se skakalo sa čak 28 metara visine. S obzirom da Stari most nije bio dovoljno visok skakačima, bila je dodana skakaonica.

O skoku lasta Balić je rekao kako se razlikuje dosta od figurativnih skokova. “Ja sam iz vode nekada izlazio sav modar”, rekao je Balić.

Dodao je i kako je komentar na hladnoću Neretve uvijek prisutan. “Prvi put u Mostaru su figurativni skokovi održani ‘90. godine i jedan Meksikanac je skakao lastu. Međutim, kada je skočio, odmah se zgrabio za čamac te je po izlasku iz Neretve rekao kako je jako hladna. Inače je tako, kada je temperatura 40 stepeni Celzija u Mostaru, Neretva ima svega 12 stepeni”.