Dakić o najavljenim protestima penzionera: To je dobar potez

Vijesti 19. aug 201508:53 > 08:56
N1

Gost Novog dana u listanju dnevne štampe bio je Goran Dakić, dopisnik Dnevnog avaza iz Banjaluke.

Dakić je rekao kako je pobjeda kadetske košarkaške reprezentacije BiH jedna od najpozitivnijih informacija koje je BiH mogla da dobije u ovoj godini. “Nakon što su Zmajići dočekani u Sarajevo pred 40 hiljada ljudi, njihovo slavlje se nastavilo i u drugim bh. gradovima. Ta priča o njihovom uspjehu je centralna priča svih medija u BiH“.

O najvljenim protestima 29. septembra gdje se očekuje okupljanje 40.000 penzionera je rekao: “Ne znam u kojoj mjeri protesti mogu nešto do promijene, a volio bih da dođe do njih jer ne vidim drugi način da se pošalje poruka vlasti da se određene stvari moraju mijenjati. Ne treba da budu organizovani kao oni protesti kada su se palile zgrade, već treba da se pošalje jasna poruka vladama i političarima da radnička prava ne mogu biti sitan kusur koji će oni odbrojati u nekim svojim dogovorima. Ti protesti bi bili dobar potez“.

O mogućem dolasku migranata u BiH je rekao: “Gotovo je nevjerovatno to što se dešava u Srbiji s migrantima. Mnogobrojni portali zatrpavaju potresnim pričama koje govore o egzodusu koji se tamo dešava. Ne znam kako bi to moglo da završi. Nedavno sam radio reportažu o Sirijcu koji je rođeni Banjalučanim a koji se vratio u Siriju sa majkom Bošnjakinjom i ocem Sirijcem i kad je počeo rat u Siriji, otišao je kod tetke u Norvešku. Oni su ga nakon dvije godine na neki način deportovali u BiH, tako da pretpostavljam da će dobar dio tih migranata završiti u BiH. Naše je da se pokažemo kao dobri domaćini“.

O akciji hapšenja u Visokom i koliko su nam potrebne takve akcije je prokomentarisao: “Gotovo je besmisleno govoriti da li nam trebaju takve akcije. Bilo bi dobro kad bi se svaki dan to dešavalo. Ukoliko se one dešavaju samo sporadično, postoji mogućnost da građani BiH povjeruju da je to incident, ali s obzirom na svu složenu situaciju koja BiH čini BiH, ovakvim vijestima treba pridavati značenje i ne treba ih minimalizovati i treba pohvaliti svaku takvu akciju i mislim da je to jedan od načina da policija i sve agencije takvog profila pošalju dobru poruku BiH“.