Istraga o napadu na Vučića još traje

Vijesti 19. aug 201517:57 > 18:59
N1

Nezavisni odbor državnog parlamenta za pet dana će razmatrati Izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH o dešavanjima u Potočarima i zahtjev ministra Dragana Mektića za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Specijalno Tužilaštvo Republike Srpske i Tužilaštvo BiH još uvijek provode istragu u vezi sa napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, 11. jula ove godine.

Ne žele govoriti o detaljima ili o mogućnosti podizanja optužnice. Paralelno, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić traži smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Da li je Vučića trebalo ranije evakuisati, da li je sama ruta bila propust? U jednom od rijetkih medijskih istupa o tome je govorio i sam Vilić.

Organizacioni odbor je planirao i mjesto ukopavanja i trasu i binu za zvanice, a mi smo se kao direkcija morali prilagoditi i osigurati taj koridor do mjesta VIP osoba“, rekao je Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju.

I upravo u tome je dio problema smatra dekan fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu. Režiseri su se trebali prilagoditi sigurnosnom ambijentu a ne obratno.

Ne može scenograf da određuje sigurnosni ambijent visokih zvanica ako su u pitanju njihovi životi. Vidjeli smo, na kraju krajeva, kakve političke implikacije to može imati. Moraju se ti scenografi, režiseri uklopiti u sigurnosni ambijent određenh događaja“, kazao je Nedžad Korajlić, dekan fakulteta za kriminalistiku UNSA.

Parlamentarni odbor će o zahtjevu za smjenu raspravljati u ponedjeljak.

U izvještaju sam naveo da su počinjeni grubi i neodgovorni propusti koje je počinila Direkcija, ali i Državna agencija za istrage i zaštitu koja je ponovo odbila odazvati se pozivu za osiguranja skupa putem svoje Jedinice za specijalnu podršku“, rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Korajlić kaže uzroke zbog kojih se propusti dešavaju niko ne spominje.

Mislim da se i dan danas bavimo posljedicama a ne idemo u stvarne uzroke probleme koje imamo u sigurnosnom sektoru. Smjenjen je Zibac, traži se smjena gospodina Vilića i ostalo. Time ne rješavamo probleme. Problemi su dosta dublji. Rješenje moramo tražiti od političke scene, ambijenta, zakonskih propisa i svega ostalog“, smatra Korajlić.

Smatra, ostavku su trebali podnijeti sami svi oni koji su odgovorni. Upravo to je uradio bivši direktor Direkcije Himzo Selimović a nakon februarskih protesta prošle godine i nemogućnosti da garantuje sigurnost članovima Predsjedništva BiH.

SIPA nije pružila podršku policijskim agencijama tokom protesta. Direktor Goran Zubac zbog toga je proglašen krivim za nesavjestan rad u službi. To ga je koštalo pozicije. Smijenjen je i čeka se izbor novog direktora.

Sve to pokazatelj je da sigurnosni, obavještajni i policijski sektori u BiH nisu kompaktni. Za uspješnije rezultate, smatraju stručnjaci, potrebno je manje politike, više saradnje.