Novi pomor ribe u Mostaru

Vijesti 19. aug 201518:06 > 19:27
Ilustracija

Još jedan pomor ribe evidentiran je na području Grada Mostara. Posljedica je to pregrađivanja desnog kraka rijeke Radobolje zbog izgradnje kanalizacijskih kolektora.

Na postavljanje prepreka, koje onemogućuju dotok vode u jedan od rukavaca rijeke Radobolje reagirala je ribočuvarska služba Udruge sportskih ribolovaca.

Mi smo uspjeli negdje oko 10.000 komada riblje mlađi izvući. Nažalost, jedan veći dio je ostao. To nije naša greška, to je zapravo zbog onečišćenja rijeke Radobolje i nemogućnosti zbog smeća, jednostavno je nismo mogli izbaciti“, rekao je Nikola Puce, predsjednik Udruge Sportskih ribolovaca Neretva 1933.

Prema dopisu, koji smo dobili od Grada, na zahtjev o očitovanju, ističe se kako je „Grad Mostar u sklopu projekta zaštite kvalitete vode rijeke Neretve sklopio je Ugovor s izvođačem radova Amitea d.o.o. Mostar za izgradnju dijela kanalizacijskog kolektora. Radovi na ovom dijelu trase se isključivo mogu obavljati ako nema vode u rukavcu Radobolje“.

Kada je obustavljen dotok vode, te došlo do stradanja ribljeg fonda na teren je izašla poljoprivredna inspektorica Milenka Trifković. Niko od spomenutih aktera nije našao za shodno govoriti u kamere. Priopćeno nam je kako je po nemilom događaju održan zajednički sastanak sa sportskim ribolovcima, te se reagiralo spašavanjem preostalih riba i riblje mlađi, premještanjem u gornji tok Radobolje.

Nekad sam stajao na ovome mostu i gledao rakove, a to je znak čiste vode. Danas, nažalost, gledam miševe, pacove i evo kad pogledate ovaj inače rijeku Radobolju koja stotinama godina daje nešto najvrijednije ovome gradu, a to je voda“, rekao je Nikola Puce.

Radovi na izgradnji kanalizacijskog kolektora u Mostaru nastavljeni su redovitom dinamikom, ali uz primjerenu brigu o zaštiti okoliša.