Suša u Posavini: Poljoprivrednici ne vide opstanak

Vijesti 19. aug 201519:34 > 19:52
N1

Nakon prošlogodišnjih poplava poljoprivrednike u Posavni pogodila je suša. Proglašeno je stanje prirodne nesreće jer kiša nije pala mjesecima. Prinosi će biti manji i za 70 procenata.

Sa velikim očekivanjima Radoslav Janjić je posijao 62 hektara kukuruza, pšenice i soje. Sada sa strepnjom gleda kako se plodovi suše.

Ovo je stvarno umijeće preživljavanja. Poticaje nismo dobili za proizvodnju iz prošle godine, a za ovu godinu ne možemo ni očekivati, budući da referentne prinose nećemo moći ostvariti jer imamo štetu zbog suše“, rekao je Janjić.

Isti problem dijele i uzgajivači duhana. Njive zasijanog duhana vlasnici održavaju na životu sa cisternama vode. I voda i gorivo za traktore, o njihovom trošku.

Zaljeva se svaki dan i mora se zaljevati. Ne baš svaki dan, ali kad završimo jednu njivu, prelazimo na drugu. Tako svakih desetak dana“, kazao je Ilija Knežević, poljoprivrednik.

Uništena soja, sagorjeli kukuruz, ispucala zemlja, slika su danas nadaleko poznate plodne Posavine. A da li je moglo drugačije?

Crpna stanica kao uslov za navodnjavanje ovih polja, napravljena je 80-ih godina prošlog stoljeća, ali nikada nije stavljena u funkciju.

Prošle godine poplave, ove godine suša. Mogu da kažem samo da smo, nažalost, u opštini Orašje proteklih nekoliko godina više puta bili u situaciji da proglašavamo vanredno stanje, aktiviramo povjerenstvo šteta, vršimo popis šteta, obraćamo se ka višim razinama s obzirom da opština i kanton nemaju dovoljno sredstava“, kazao je Ilija Kobaš iz Opštine Orašje.

Vrijeme je za jesensku sjetvu. Upitno je hoće li je biti.

Vidite i sami da i priroda nije naklonjena, a uz to nema razumijevanja ni od ljudi koji nam mogu pomoći i koji su za to zaduženi na kraju krajeva da nam pomognu. Onda stvarno ne vrijedi ići glavom kroz zid.”

U maju prošle godine u ovoj njivi je bila poplava dubine i do šest metara. Danas je situacija potpuno drugačija. Kukuruz je sagorio zbog suše.

Na području Opštine Orašje oko 1.000 registrovanih domaćinstava se bavi poljoiprivredom. Međutim, razmišljaju da odustanu od toga jer opstanak više ne vide u ovom suhom klasju.