Iz godine u godinu: Sve budžetske zloupotrebe u Vladi RS-a

Vijesti 24. aug 201519:50 > 19:55
N1

Vlada RS-a je prikrila stvarni deficit u prošloj budžetskoj godini, ocijenili su revizori.

Primjedbe revizora odnose se između ostalog na ministarstvo zdravlja, koje nije iskazalo obaveze prema austrijskom Vamedu, što je deficit umanjilo za više od četiri miliona.

Ministarstva industrije, poljoprivrede i finansija, nisu iskazala milionske zajmove plasirane preko likvidarane Bobar banke.

Ranije opaske revizora u Vladi su objašnjavali različitim računovodstvenim standardima, no kada se zna da je sadašnji revizorr bivši pomoćnik ministra finansija, to obrazloženje pada u vodu.

Dok su revizori ukazivali na prošlogodišnje budžetske zloupotrebe, Vlada je i ove godine nastavila istim tempom. “Capital” objavljuje da je samo za održavanje kožnog namještaja, kristalnih lustera, i skidanja mahovina sa Trga Republlike, u privatne džepove otišlo pola miliona maraka. Legalno, na tenderu.

Služba za zajedničke poslove Vlade RS ima više od 260 radnika, čije plate godišnje teže više od tri miliona maraka. Uprkos tome privatne firme dobijaju tendere i novac za poslove pranja zavjesa, lustera i održavanja pločnika.

O negativnim revizorskim mišljenja, sumnjivim tenderima, javnost godinama sluša, no istrage ako i budu pokrenute , uglavnom budu obustavljanje ili zaboravljene.