Zemlje zapadnog Balkana porazile Evropsku uniju sa 4:2

Vijesti 26. aug 201522:16 > 22:30
N1

Finalni dio prvog dana samita zemalja zapadnog Balkana obilježila je prijateljska utakmica između timova "EU" i "Buduća EU", za koje su igrali predstavnici Srbije, BiH i Crne Gore, te visokih zvaničnika Evropske unije.

Linijske sudije na meču bili su Johannes Hahn, i Ivica Dačić.

Ajla Alihodžić, koja se nalazi na stadionu FC Austria Vienna, izvijestila je da tim “Budući EU” dosta vještiji u fudbalu od “EU” tima, budući da su nakon 90 minuta slavile sa 4:2, iako su u jednom trenutku imali prednost 3:0. 

Kazala nam je da je riječ o pravoj utakmici, budući da “sijevaju” i žuti kartoni, a tim “EU” je propustio nekoliko kolosalnih prilika, uključujući i stativu.

Susret je okončan pobjedom “gostiju”, a od reporterke smo uspjeli saznati da je ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak dobio i žuti karton.

Inače, pobjednici ovog fudbalskog meča strpljivo su čekali svoje prilike na susretu, budući da su snage EU bile dosta ofanzivnije, ali zemlje zapadnog Balkana su iskoristile greške i postigle golove koje su im na koncu donijele i pobjedu, prije sutrašnjeg, finalnog dana samita u Beču, koji je i glavni dio konferencije zemalja Zapadnog Balkana.

Pobjedu su donijeli Nikola Guevski i Marinu Čolaku koji su postigli po dva gola.

Samit zemalja zapadnog Balkana je inače nova šansa za region, a sutra će se govoriti između ostalog o nastavku Berlinskog procesa kojeg je prošle godine predložila Angela Merkel, u fokusu će biti infrastrukturni i ekonomski procesi, ali i uvijek goruće teme terorizma, borbe protiv terorizma, izbjegličkoj krizi u Evropi i na Balkanu, kao i o sveopćoj regionalnoj saradnji.

Sastavi timova:

U ime ekipe “Future EU” (Buduća EU) nastupali su: Edi Rama, premijer Albanije, Hashim Thaci, ministar vanjskih poslova Kosova, Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova Crne Gore, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Ditmir Bushati, ministar vanjskih poslova Albanije, Bekim Collaku, ministar evropskih integracija Kosova, Nikola Gruevski, premijer Makedonije, Dragan Čović, Predsjedavajući predsjedništva BiH, Goran Svilanović, direktor RCC, i Arben Ahmetaj, iz Albanije.

U ime tima “EU” nastupali su: Sebastian Kurz, ministar vanjskih poslova Austrije, Zdravko Počivalšek, ministar gopodarstva Slovenije, Michael Linhart i Jan Kickert iz Austrije, Johann Sattler i Nikolus Lutterotti iz Austrije, predstavnici Evropske komisije Michael Karnitschnig, Eric Paquet i Kjartan Bjornsson i Miro Cerar, premijer Slovenije, prenosi Anadolija.

U ekipi “Future EU” nije bilo predstavnika Srbije iako je ranije najavljeno da će igrati premijer Aleksandar Vučić, ali ni predstavnika Hrvatske, zemlje koja učestvuje u procesu Brdo – Brioni.