Gruevski i Čolaku zabili golove, Crnadak dobio žuti karton

Vijesti 27. aug 201508:10 > 08:23
N1

U Beču se nastavlja samit o zapadnom Balkanu koji je okupio lidere regiona i EU sa ciljem da se podstakne evropski put regiona, ali i da se, zbog trenutne situacije, pokuša pronaći rješenje problema sa izbjeglicama.

Dvodnevna konferencija o zapadnom Balkanu okupila je u glavnom gradu Austrije premijere i ministre vanjskih poslova i ekonomije Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i najviše predstavnike EU.

Samit je dio Berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel. Pored evropskog puta, samit ima za cilj i razvoj saradnje između šest zemalja i rješavanje zajedničkih izazova, posebno migracija, što je jedna od glavnih tema samita, kao i vjerski dijalog i borba protiv ekstremizma.

U Beču je odigrana i prijateljska utakmica između timova “EU” i “Buduća EU”, za koje su igrali predstavnici Srbije, BiH i Crne Gore, te visokih zvaničnika Evropske unije, a pobjedu je odnijela “Buduća EU”.

Očekujem vrlo ohrabrujuće poruke za region, vrlo dobre poruke za BiH. Mi smo tu došli sa našim projektima koji su ranije definisani u okviru mreže koji su postigli dogovor oko nje – Evropska komisija i premijeri i dva mosta u Svilaju i drugi koji je posebno važan za povezivanje i RS i BiH sa EU most u Gradišci“, kazao je Crnadak nakon fudbalske utakmice.

Sastavi timova:

U ime ekipe “Future EU” (Buduća EU) nastupali su: Edi Rama, premijer Albanije, Hashim Thaci, ministar vanjskih poslova Kosova, Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova Crne Gore, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Ditmir Bushati, ministar vanjskih poslova Albanije, Bekim Collaku, ministar evropskih integracija Kosova, Nikola Gruevski, premijer Makedonije, Dragan Čović, Predsjedavajući predsjedništva BiH, Goran Svilanović, direktor RCC, i Arben Ahmetaj, iz Albanije.

U ime tima “EU” nastupali su: Sebastian Kurz, ministar vanjskih poslova Austrije, Zdravko Počivalšek, ministar gopodarstva Slovenije, Michael Linhart i Jan Kickert iz Austrije, Johann Sattler i Nikolus Lutterotti iz Austrije, predstavnici Evropske komisije Michael Karnitschnig, Eric Paquet i Kjartan Bjornsson i Miro Cerar, premijer Slovenije, prenosi Anadolija.

U ekipi “Future EU” nije bilo predstavnika Srbije iako je ranije najavljeno da će igrati premijer Aleksandar Vučić, ali ni predstavnika Hrvatske, zemlje koja učestvuje u procesu Brdo – Brioni.