BiH u Beču dobila odobrenje za sve kandidovane projekte

Vijesti 27. aug 201519:13 > 19:19
N1

Zemljama Zapadnog Balkana treba otvoriti perspektivu članstva u EU i pomoći da podnesu teret izbegličke krize, ocijenili su u Beču evropski zvaničnici poslije Samita o Zapadnom Balkanu na kojem su se okupili premijeri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn najavio je kako će ove godine za projekte u oblasti transportne infrastrukture biti izdvojeno 600 miliona eura od čega se 200 miliona odnosi na sredstva koja je osigurala Evropska unija.

Ajla Alihožić i danas je pratila samit zemalja zapadnog Balkana, na kome je danas najviše govora bilo o izbjegličkoj krizi.

No, prvo što je istaknuto jeste to da je BiH dobila odobrenje za sve projekte koje je kandidovala prije samita. BiH je predložila projekte iz dva sektora: Infrastrukturni i energetski.

Među njima, izgradnja mosta Svilaj – Odžak i još tri dionice na koridoru 5C , te mosta na autoputu Banja Luka – Gradiška. Predložit ćemo i da Jadransko-jonska autocesta u dužini 117 kilometara prođe kroz BiH. Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je zadovoljstvo rezultatima samita. Ranije je rečeno – više od milijardu eura je osigurano.

Epilog posljednjeg dana samita desio se na temu izbjegličke krize u EU, ali i na Balkanu koji je najviše pogođen.

Evropski zvaničnici su kazali da se što prije mora poristupiti rješavanju i traženju odgovora.

Istakli su da će Balkan dobiti jedan milion eura pomoći za izbjegličku krizu, na što je negodovao Ivica Dačić.

Kazao je da je potrebno pronaći rješenje primjenjivo na terenu, na što je Austrija dodala da rade na planu rješvanja izbjegličke krize u pet tačaka.

Na koncu je istaknuto da se Evropa minulim godinama dobro nosila i sa krizama većim od aktuelne, te da će je prevazići.

Najavljeno je da će za godinu dana biti izvršena revizija urađenog od samita zemalja zapadnog Balkana, koji će se za godinu dana održati u Francuskoj.