Godišnjica od tragedije u jami Raspotočje RMU Zenica

Vijesti 04. sep 201511:36 > 11:38
Fena

U prisustvu članova porodica, radnika i predstavnika uprave Rudnika mrkog uglja Zenica, danas je u krugu pogona Raspotočje uz odavanje počasti i polaganje cvijeća obilježena godišnjica od nesreće u jami Raspotočje u kojoj je živote izgubilo pet komorata.

Direktor RMU Zenica Esad Čivić kazao je da se porodice stradalih ne smiju zapostavitii, te da svi moraju konstantno raditi na očuvanju sjećanja na stradale komrate.

Ovaj trenutak me ponovo pogodio i podsjetio na godinu dana ranije. Uputio bih poruku vlastima i kompletnom društvu da pokažu više pozornosti i solidarnosti prema rudarima. Proteklu godinu dana, samo onih prvih sedmica nakon tragedije bilo je pažnje i senzibiliteta prema rudarima. Vremenom se to nažalost gubilo. U tragediji koja nas zadesila izgubili smo pet hrabrih i poštenih komorata. Mi smo u protekloj godini pokušali biti na usluzi porodicama i danas sa ovoga mjesta apelujem na sve da se odnos prema toj rudarskoj djeci ne smije pogoršati“, kazao je Čivić.

Mirzeta Bradarac, supruga stradalog Hajrudina Bradarca kazala je da sjećanja već godinu dana ne blijede i da su bol i praznina sve više prisutniji.

Podsjetimo, 4.septembra 2014. godine nakon gorskog udara koji se dogodio u drugoj smjeni, na dubini od 800 metara ostala su zarobljena 34 komorata.

Nakon dvadesetak sati, spasioci su uspjeli da dođu do unesrećenih rudara i evakuišu ih na površinu.

Pet ljudskih života toga dana zauvijek je ugašeno. Zarađujući svoj “hljeb sa sedam kora” 4. septembra živote su izgubili: Mehemed Dizdarević, Hajrudin Bradarac, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Fejzo Isaković.

Hajrudin Bradarac, počeo je raditi u RMU Zenica samo tri dana prije nesreće u kojoj je izgubio život. Jama Raspotočje ponovo je u funkciji ali eksploatacija uglja vrši se slabijim intenzitetom, a istraga o ovom slučaju još do danas nije završena.