Štrajk u Pretisu: "Nema plata, nema ni granata"

Vijesti 11. sep 201416:24 > 16:30
Pretis.ba

Uprava firme Pretis iz Vogošće kod Sarajeva ima rok do sutra ujutro da isplati jednu platu radnicima ove firme, a ukoliko do toga ne dođe - moguća je potpuna blokada firme i onemogućavanje isporuke proizvoda po tekućim ugovorima, kaže predsjednik Štrajkačkog odbora Enes Hurić.

On je rekao da bi isplata jednog od 30 zaostalih ličnih dohodaka omogućila nastavak daljeg dijaloga sa Upravom, Nadzornim odborom i Vladom Federacije BiH (FBiH) oko izmirenja obaveza prema radnicima, uplatu zdravstvenog i socijalnog osiguranja, te obaveza po limitima na tekućim računima posredstvom kojih je ranija uprava radnicima isplaćivala dio zarađenog novca.

“Ako ne dođe do isplate bojim se da bunt radnika štrajkački odbor neće moći kontrolisati, što može dovesti do potpune blokade firme i onemogućiti isporuku gotovih proizvoda po tekućim ugovorima za Maleziju i druge kupce”, rekao je Hurić.

Prema njegovim riječima, uprava će pokušati da na radnike svali krivicu ako gotove proizvode ne isporuči kupcima, ali ona ništa ne preduzima da se gotovi proizvodi adekvatno upakuju da bi bili spremni za transport.

“Ignorantski odnos Uprave i drugih nadležnih za sudbinu ove firme može izazvati situacije koje će sutra teško biti kontrolisati. Pozivam sve koji nam mogu pomoći da se uključe u rješavanje naših zahtjeva”, poručio je Hurić.

Više od 150 radnika, koji već četvrti dan štrajkuju, jutros su na kapiju pogona “Konesa” postavili parole poput “Nema plata, nema ni granata”, “Spasite namjensku industriju”, “Dok radnici štrajkuju i gladuju vlasti zimski san spavaju”.