Kovačević: Najviše se oduzimaju automobili i autodijelovi

Vijesti 07. sep 201509:48 > 09:53
N1

Gost Novog dana bio je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje koji je govorio o privremeno oduzetoj robi u BiH i njenom skladištenju.

O zadnjoj akciji koji su proveli službenici Uprave za indirektno oporezivanje, kada je u pitanju oduzimanje robe zbog sumnje u činjenje krivičnog djela, kazao je: “Mi smo krajem prošle nedjelje imali nekoliko aktivnosti na terenu, u graničnom pojasu Rača i Pavlovića most. Naši službenici su koristeći specijalne uređaje vršili kontrolu autobusa i tako otkrivali skrivene dijelove u autobusima gdje se nalazila roba koja se pokušala prokrijumčati. Na graničnom prelazu Uvac otkrivene su cigarete i kafa iz Srbije i praktično su pokušale na crno da se prodaju u našoj zemlji”.

Na pitanje koja je tržišna vrijednosti oduzete robe koja se trenutno nalazi u skladištu je kazao: “U ovom trenutku i inače se ta vrijednost robe kreće blizu devet miliona KM. Tu se radi o robi koja je privremeno oduzeta i njena vrijednost je oko tri miliona KM i s tom robom se ne može ništa raditi jer je na postupcima na sudu. Ostatak robe od šest miliona KM je pravosnažno oduzeto. Kroz sav period najviše se oduzimaju automobili, autodijelovi i tekstilni proizvodi te obuća. Pored toga ima i određenih prehrambenih proizvoda kao i bijele tehnike”.

O tome šta se događa sa tom robom i koliko stoji u skladištu je prokomentarisao: “Roba koja se oduzme ima status privremeno oduzete robe jer predstavlja dokazni materijal pred sudom. Inače, odluka suda je ujedno i odlučujuća onda kada sud donese odluku. Roba se ili prodaje ili uništi ako sud donese tu odluku. Uprava mora postupati u skladu sa tim odlukama. Mi imamo robu koja stoji neko vrijeme, i onda je prodajemo na aukcijama koje organizujemo u našim skladištima. Neka roba se ne proda i duži period stoji u skladištima”.

Na pitanje da li je moguće da oduzeta roba bude donirana je izjavio: “Postoji određena roba koja bi mogla biti predmet donacije, međutim Uprava nema mogućnost da sama donese određenu odluku u smislu donacije robe. To može donijeti Vijeće ministara jer je BiH složena zemlja i morala bi biti donijeta konkretnija odluka. Humanitarnim organizacijama smo u dva navrata dali robu. Postoji tromost svih institucija da se ubrza taj proces“.