Bukva: Plasman košarkaša u drugi krug ravan je tituli EP-a

Vijesti 08. sep 201508:32 > 08:35
N1

Gost današnje rubrike PRESS, na prelistavanju dnevne štampe bio je predsjedavajući Skupštine KS, Sejo Bukva, ali i košarkaška legenda KK Bosna.

Pobjeda košarkaša BiH protiv Izraela prva je pobjeda izabranika Duška Ivanovića u Montpellieru.

“Emotivan sam glede utakmice, ali drago mi je zbog momaka koji su otišli oslabljeni. Dobili su utakmicu, vjetar u leđa za nastavak EP-a, a dokazali su da su nam sportisti najbolji ambasadori”, kazao je Bukva, uz nadu da će naši najbolji košarkaši savladati Finsku, ali i posrnulu Rusiju te se plasirati u knock-out fazu takmičenja.

“Duško Ivanović je trener sa imenom u Evropi. On 24 sata živi sa igračima i košarkom. Ono sinoć je pobjeda trenera i igrača. Složio bih se sa Harunom Mahmutovićem, kada je rekao da imamo najboljeg trenera u Evropi. Drugi krug bi nam bio kao da smo osvojili prvenstvo”, istakao je.

Neizostavan komentar bio je i na igru fudbalske reprezentacije BiH.

“Fudbalska reprezentacija još ima šanse za treće mjesto. Ganjamo kiks Izraela, pobjedu protiv Velsa i Kipra. Bitan nam je svaki igrač, pogotovo nosioci igre”.

Što se izbjeglica tiče, te same krize koja pogađa Evropu i svijet, Bukva je kazao: “Emotivno smo vezani za izbjeglice. Naš se narod probijao po Evropi. Svaka čast Njemačkoj i Francuskoj, ali i mi se moramo uključiti koliko god da možemo”.

“Srbiji svaka čast što je primila izbjeglice, koliko su uložili u njih. Vučić je imao hrabrosti da im pomogne. Ne podržavam Mađarsku i to što radi. Ne trebaju nam žice i ograde”.

Kazao je i da je Angela Merkel opet pokazala srce, a da mi svi trebamo uraditi koliko možemo.

Što se previranja u vlasti na nivou FBiH, te izbora novog predsjednika SDP-a, Bukva je kazao: “Politika SDP-a, odnosno ljevice je jako bitna za državu. Kandidati su dokazani političari, ozbiljni ljudi, tako da ako bude Nikšić ili Imamović siguran sam da će biti u dobrim rukama”.

Dodao je da Dodikova vlada nema više stabilnosti u Parlamentu RS-a.

“Naši proizvođači su kvalitetni, ulaže se puno u taj sektor i mislim da imamo kvalitet za standarde EU. Moramo stati uz naše mljekare kako bi se prevazišla ta barijera”, Bukvin je komentar na izvoz mlijeka u zemlje EU, koji je Hrvatska stopirala.

O novoj većini u vladi FBiH, Bukva je kazao: “Znamo izborne rezultate, SDA je bila najjača i osvojila je najviše mandata. Izetbegović je popuštao HDZ-u, što je nerviralo DF. Koja će biti većina, i da li će je biti, vidjet ćemo u narednom periodu”.

Za kraj gostovanja, ponovo smo se vratili na sportske terene, odnosno na tribine, i probleme koji se dešavaju tamo.

“Navijače i huligane treba razdvojiti. Jedni nam trebaju, a drugi ne. Sport se igra zbog navijača, te zakon treba urediti tako. Reprezentativni navijači su pokazali pravo lice, sada trebaju klupski uraditi isto”, riječi su Bukve u Novom danu.