Salkić o bosanskom jeziku: Ne ponaša se u skladu sa Ustavom

Vijesti 11. sep 201509:43 > 09:43
N1

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić je za 11 sati zakazao sastanak u Banjaluci na koji su pozvani ministar prosvjete RS, roditelji djece koji bojkotuju nastavu, te predstavnici OSCE-a. Anđelka Marković prati ovaj događaj.

Prva sedmica nove školske godine je pri kraju bez bošnjačke djece u klupama. S obzirom da je problem trajao čitavu prošlu godinu te da ni početkom ove godine nije riješen i da je ministar imao niz sastanaka, teško je prejudicirati kako će se danas sastanak završiti.

Salkić je rekao: “Moji su zahtjevi zahtjevi roditelja, ja to podržavam i smatram da su opravdani i legitimni i u skladu sa Ustavom. Ovdje se ne ponaša u skladu sa Ustavom jer su izdali program koji na poseban način tretira jezike bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda. U programu jedino može stajati jezik bošnjačkog naroda, jezik hrvatskog naroda ili jezik srpskog naroda”.

“Teško je kazati da li će doći do dogovora danas. U ovoj zemlji postoji Ustav koji se mora poštovati. Iskreno se nadam da ćemo postići ono u vezi čega ne bi trebalo biti problema. Ustav je jasno kazao da su konstituivni narodi BiH Bošnjaci, Hrvati i Srbi, a pisma ćirilica i latinica. Mi samo to tražimo. Ako Ustav pruža Bošnjacima tu mogućnost da imaju svoj jezik, to ne može niko drugi određivati. Svi su se Bošnjaci izjasnili da žele da to bude bosanski jezik”, dodao je Salkić.

O povučenom konkursu radnika za obavljanje nacionalne grupe predmeta u Vrbanjcima je rekao: “Vjerovatno je došlo do toga da kada su vidjeli prijave u kojima se prijavljuju profesori bosanskog jezika isu odustali, li je ministar izgubio podršku u Vladi za svoj projekat”.