PDP: Specijalno tužilaštvo RS-a se izruguje pravdi

Vijesti 13. sep 201511:55 > 11:57
Srna

Partija demokratskog progresa (PDP) izrazila je danas nezadovoljstvo zbog činjenice da je Specijalno tužilaštvo RS-a odbacilo prijavu te stranke u slučaju „Grand trade“ i presuđenog direktora tog banjalučkog preduzeća Mile Radišića, iako je u pitanju jedan od primjera, kako tvrde, najvećeg organiziranog kriminala RS.

Mile Radišić, vlasnik firme “Grand trade“ iz Banje Luke je ranije osuđen na tri godine zatvora zbog malverzacija akcijama “Medicinske elektronike“, ali je umjesto u zatvor, pobjegao je iz RS i do danas nije priveden na izdržavanje kazne.

“Razlozi zbog kojih je Specijalno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu PDP-a predstavljaju uvredu zdravom razuma i izrugivanje pravu i pravdi”, tvrdi Aleksandar Zolak, član Glavnog odbora PDP-a i odbornik u Skupštini Grada Banja Luka.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je „svakome ko je imalo upućen u ovaj slučaj jasno da organizirani kriminal ima svoje zaštitnike u najvišim istancama vlasti u RS-u“.

Zolak naglašava da i pored odluke Specijalnog tužilaštva RS-a, PDP-e neće odustati od zahtjeva da se slučaj „Grand trade“ i drugi procesuiraju, a dostavit će ih i SIPA-i.

Zolak je ukazao i da je žalosno da se ne vodi istraga i zbog utvrđenih nepravilnosti u radu Ministarstva zdravlja RS-a, na koje su ukazali resori, posebno apostrofirajući loš položaj tog sektora u RS, odlazak medicinskog kadra iz RS-a i nemogućnost pacijenata da dobiju adekvatnu zdravstvenu uslugu.

Komentirajući jučerašnji razgovor predsjednika RS-a Milorada Dodika i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Zolak je upitao zašto Dodik hrvatskoj predsjednici nije postavio pitanje nuklearnog otpada koji ugrožava zdravlje stanovnika Novog Grada/Bosnaksog Novog u Republici Srpskoj.

PDP-e podsjeća i da je Dodik jedan od rijetkih političara koji se nijednog trenutka nije zainteresirao za hrvatsku blokadu izvoza mlijeka iz BiH, „a sve to zajedno potvrđuje da je Milorad Dodik najbolji zastupnik interesa Republike Hrvatske u RS i BiH“.