Da li Beograd odlučuje o pobjedniku izbora u RS?

Vijesti 01. nov 201418:14 > 19:05
N1

Da li će na tronu Republike Srpske ostati Milorad Dodik, čija je osmogodišnja apsolutna vladavina poljuljana? Ništa stabilnija nije ni njegova kolicija, jer njene članice pregovaraju i sa suparničkim SDS-om. Da li bi o opstanku Dodikove stranke u izvršnoj vlasti Republike Srpske, mogao da odluči zvanični Beograd?

Politička situacija u Bosni i Hercegovini dugo nije bila ovako neizvjesna. Glasovi još nisu izbrojani. Neizvjesno je ko može biti vlast u Bosni i Hercegovini jer je u jednom njenom dijelu, Republici Srpskoj, najneizvjesnije do sada.

Dačić za N1 tvrdi da ne navija ni za jednu opciju

Baš kao prije dvije godine u Srbiji, socijalisti bi mogli da budu ključni faktor u formiranju vlasti i u Republici Srpskoj, a samim tim i u BiH. Socijalisička partija, koja je dosad bila u vlasti s Dodikovim SNSD-om, može da sačuva dosadašnju vlast, ali i da je sruši, ukoliko se Socijalisti priklone sada opozicionom taboru. Tu bi ponovo mogao da bude presudan Ivica Dačić.

To je unutrašnja stvar i Republike Srpske i BiH i mi se nećemo miješati u formiranje vlasti, nakon izbora“, izjavio je Ivica Dačić, predsjednik SPS-a.

Pojedini mediji su objavili da je lider SNS-a, Aleksandar Vučić, obećao SDS-u i partnerskim strankama da će od Dačića tražiti da svog kolegu sa druge strane Drine, Petra Đokića, nagovori da napusti Dodikov tabor. Đokićevi Socijalisti imaju taman dovoljno mandata za malu prednost, ali ni on ne otkriva da li je o tome, kome da se prikloni, razgovarao sa Dačićem.

N1

“Gospodin Dačić je neko ko je dao apsolutni doprinos Republici Srpskoj i za to se zalagao. On je i kao ministar spoljnih poslova, i kao premijer, radio na tome i na očuvanju integriteta BiH, i njega zanima samo ta politika”, smatra Petar Đokić, predsjednik SP RS.

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, koju čini Dodikov SNSD, DNS i Socijalisti nije složna kao nekada. Još nema čvrstog dogovora da će ove stranke formirati entitetsku Vladu. U praznom hodu, Socijalisti razgovoaraju i sa SDS-om, koji je, prema nezvaničnim informacijama, Đokiću nudio mjesto mandatara.

“Što se tiče vašeg pitanja o gospodinu Vučiću, mogu reći da Glavni odbor SDS-a nije o tome raspravljao, i to je sada za mene nepoznanica”, poručuje Vukota Govedarica iz SDS-a.

Dodikov SNSD i dalje ima najveće šanse da formira Vladu, osim ako se ne ostvare navodna obećanja Aleksandra Vučića da se Dodikove partnere preokrene ka opoziciji.

Vučićev SNS tradicionalno je naklonjeniji SDS-u, nego Miloradu Dodiku. Uz Socijaliste, Savezu za promjene mogli bi se pridružiti i tri poslanika ovdašnjih naprednjaka, koji su u Skupštinu ušli na listi sa DNS-om, čiji je lider ucijenio Dodika premijerskom funkcijom. Osim Dodikovih partnera, apetiti su narasli i bošnjačkim strankama u Republici Srpskoj, koji su osvojili pet mandata, takođe ključnih za obje političke opcije.

Ko će biti nova vlast u Republici Srpskoj nakon osmogodišnje Dodikove vladavine, još je neizvjesno.