Kešo: SDA spremna sarađivati s Radončićem i SBB-om

Vijesti 14. sep 201508:35 > 08:45
N1

U temi dana ovog jutra govorili smo o političkoj situaciji u Federaciji BiH. Gost je bio Safet Kešo, zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu federalnog parlamenta.

Vrlo brzo se može očekivati formiranje stabilne većine, koja je trenutno krhka. U posljednjim danima se vode intenzivni razgovori”, rekao je Kešo.

Na pitanje s kim je sve SDA spremna razgovarati i šta je s SBB-om, on je odgovorio: “Bakir Izetbegović je u više navrata isticao da je SDA spremna sarađivati sa svim probošnjačkim strankama, a među njima je i SBB. Očekujemo da se SBB izjasni u vezi s pozivom koji im je upućen nakon sastanka Čovića i Izetbegovića.

Pomirljivi i zreli Izetbegovići pozivi prema Radončiću i SBB-u otvaraju prostor za normalizaciju odnosa, koja bi donijela i stabilnu vlast. Na ostalim nivoima, Vijeće ministara funkcioniše vrlo kvalitetno i postignuta je pozitivna klima i mislim da su spremni uslovi za provedbu reformske agende.”

Dragan Čović ranije je rekao da je nemoguće formirati Vladu s manjim strankama. Pregovori već traju dugo.

Očigledna je pojava da male stranke zahtijevaju mnogo više političkog kolača nego što su imali na izborima. Mnogo je racionalnije imati parlamentarnu većinu s dvije-tri ii najviše četiri političke stranke. S malim partijama je moguće, ali komplikovanije“, smatra Kešo.

Kešo smatra da vlast mora u potpunosti prihvatiti principe iz reformske agende. Gost Novog dana ne smatra da je FBiH u krizi.

Sve funkcije su aktivne, ništa još nije dovedeno u pitanje. Treba reći da 400.000 penzionera prima penzije, s malim zakašnjenjem i to treba popraviti, zatim imamo 94.000 RVI, 40.000 civilnih žrtava rata. Kada se uzme u obzir i javni sektor na sve navedeno, sve se održava na režimu normalnog rada.”

On je istakao da je Predstavnički dom Parlament FBiH održao osam sjednica, te da imaju materijala za još jednu ili dvije sjednice. Također je kazao da u mandatu ove vlade nije donesen veliki broj zakona.

Za kraj je kratko prokomentarisao Kongres Demokratske fronte, te predstojeći kongres SDP-a.

Na kongresu DF-a se desilo ono što se očekivalo, a to je pobjeda Željka Komšića. Zanimljivija je politička utakmica u SDP-u“, rekao je zastupnik SDA u Zastupničkom domu federalnog parlamenta.