Prekinut štrajk obrazovanja u USK, sutra počinje nastava

Vijesti 14. sep 201516:57 > 17:00
ANADOLIJA/Kristina Maslarević

Predstavnici sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i Vlade Unsko-sanskog kantona (USK), po okončanju današnjih pregovora u Bihaću, potpisali su Sporazum o prekidu štrajka prosvjetnih radnika, koji je trajao od 1. septembra, uprkos prethodno najavljenim protestima za četvrtak od Sindikata na konferenciji za novinare.

“Nastava u školama počinje sutra. Najvažnija je stvar da smo uspjeli kroz ove razgovore definirati sva sporna pitanja, identifikovati probleme i pronaći adekvatna rješenja”, kazao je premijer USK-a Izudin Saračević i poželio učenicima sretan početak nove školske godine.

Predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK-a Zehra Hadžić potvrdila je da je dogovor postignut i sporazum potpisan, čime se, kako kaže, Vlada između ostalog obavezala da će dane provedene u štrajku akontativno isplatiti u setembarskoj plati, a sindikati da će ih nadoknaditi.

“Prestali su svi nesporazumi između Vlade i Sindikata, potpisom ovog sporazuma obavezali smo se da ćemo nastaviti pregovore i rješavati probleme i nejasnoće, ali štrajk je prekinut”,  istakla je ona.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK-a Smir Fajić kazao je da je danas postignut jedan kompromis, jer su se uspjele dogovoriti određene stavke oko kojih su se strane suprostavljale u proteklim danima. Po njegovim riječima, sporazumom je predviđena isplata svih dugovanja iz prethodnog perioda, koja se odnose na naknade koje nemaju karakter plata zaključno s 2014. godinom, zatim vanrednih ispita za srednje obrazovanje, te je dogovoren datum isplate regresa za prošlu godinu.

Uz to, sporazumom je obuhvaćena i izrada pravilnika o plaćama kojim bi se reguliralo izjednačavanje plata i osnovica u obrazovanju s drugim budžetskim korisnicima, kao i pravilnika o napredovanju, koji se čeka već dugi niz godina, te izmjene još nekih koji već postoje.

“Nakon što smo uspjeli usaglasiti stavove, pozivam sve uposlenike i svu djecu da sutra dođu jer otvaramo vrata vrtića i zahvaljujemo roditeljima na strpljenju”, kazala je predstavnica Sindikata zaposlenih u predškolskim ustanovama USK-a Beba Šokumbi.

Zadovoljstvo postignutim sporazumom sa Sindikatom nije krio ni ministar obrazovanja USK-a Adis Muharemović, koji je poželio sretan početak nastave i rada dječijih vrtića, te uputio čestitku učenicima i roditeljima, kao i njihovim nastavnicima tim povodom, poželjevši im puno uspjeha u radu.