Od oktobra penzije najkasnije do 5. u mjesecu?!

Vijesti 14. sep 201518:27 > 19:15
N1

Penzioneri i Vlada u Federaciji BiH dogovorili su saradnju. Potpisali su Sporazum o provođenju reformi i finansijskoj konsolidacije sistema penzionog i invalidskog osiguranja. Vlada se obavezala da će izvršiti saniranje minusa u Federalnom zavodu i isplatu penzija na vrijeme. Kao dugoročno rješenje sporazum predviđa usvajanje seta reformskih zakona

Poboljšati položaj penzionera u Federaciji BiH – to je suština i cilj sporazuma, kažu potpisnici. Redovne, a moguće i veće penzije.

Realizacija počinje u utorak, isplatom augustovskih penzija. A od narednog mjeseca penzije bi trebale stizati do petog u mjeseccu.

“Sporazum predviđa da će uplate biti do 15. Banke i pošte su dobile uplate, i trebalo bi to biti u utorak”, smatra Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavod PIO/MIO.

Nestabilan penzioni sistem u kojem broj zaposlenih prijeti da se izjednači s brojem penzionera zahtijeva dugoročna rješenja. Punjenje fonda, suzbijanjem sive ekonomije, sredstvima od privatizacije, zapošljavanjem. To je danas obećano kao i usvajanje reformskih zakona.

“Oni će dati dugoročan rezultat. Ono što smo napravili ne možemo gumicom izbrisati. Dat će rezultat u godinama koje dolaze, bez preferencijalnih penzionih grupa, bez vojnih upada, bez penzionera sa malo godina”, tvrdi premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Reforma podrazumijeva upućivanje u Parlament FBiH Zakona o penzijskom osiguranju, o organizaciji osiguranja te Zakona o doprinosima.

Sporazumom je predviđeno da set reformskih zakona bude u primjeni do 1. januara 2016. godine. Cilj je ravnomjerna raspodjela novca tvrde potpisnici.

“Stupanjem na snagu Zakona o penziono-invalidskom osiguranju i saniranju deficita u Federalnom zavodu pristupit će se pregovorima o povećanju penzija, odnosno uskalađivanju u 2016. Ovim zakonom stvorit će se uslovi da manje penzije 240 hiljada penzionera budu povećane”, otkriva Omer Omerefendić iz Udruženje penzionera FBiH.

Penzioneri nemaju vjere u potpisano.

Potpisivanjem sporazuma otkazani su najavljeni masovni protesti penzionera.