Biodizel predstavili kao soju prilikom izvoza u Srbiju

Vijesti 15. sep 201513:06 > 13:42
N1

Pojedine firme spremne su na različite prevare kako bi izbjegle plaćanje dadžbina na carini. Takav pokušaj otkriva N1. Naime, jedna firma pokušala je da u Srbiju izveze biodizel, tvrdeći da je u cisternama sojino ulje.

Carinici iz Brčkog, kako saznaje N1, spriječili su firmu Deni Šped iz Tuzle u pokušaju da u dvije cisterne prokrijumčari biodizel, koji je bio namijenjen uvozniku iz Srbije, firmi Bionergo Oil iz Novog sada.

Deni Šped je prijavio da prevozi sirovo sojino ulje, ali su carinici analizom uzoraka utvrdili da se u cisternama nalazi biodizel, te dosta nafte. Roba u količini od 50 tona privremeno je zadržana, te se protiv Deni Špeda vodi prekršajni postupak pred Osnovnim sudom u Brčkom. Vrijednost cisterni je 100 hiljada maraka.

Vlasnik tuzlanske firme, Denis Ilić, za N1 nije imao komentar rekavši da očekuje konačnu odluku Suda. Također nam je rekao da ima vlatitu analizu uzoraka, ali nije otkrio šta je ta analiza pokazala.

Prema našim saznanjima, protiv firme Deni Šped Uprava za indirektno oporezivanje i ranije je podnosila Tužilaštvu BiH krivične prijave.Tužilaštvu BiH od ranije je poznata ova firma protiv koje se vodila istraga za krijumčarenje određenih roba.

Biodizel se u BiH uvozi iz inostranstva, a Deni Šped, prema nešim saznanjima, nije imala potrepnu papirologiju za pronađeni biodizel. Biodizel je u Srbiji oporezovan akcizom, dok sirovo sojino ulje nije, tako da se na taj način pokušalo izbjeći plaćanja dadžbina.

Pronađeni biodizel u mješavini sa euro dizelom je spreman da se prodaje na pumpama.

Opširnije večeras u Dnevniku u 19 sati.