Cvijanović: Bošnjačka djeca svoj jezik neka zovu kako hoće

Vijesti 15. sep 201513:18 > 13:20
Srna

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da bošnjačka djeca "imaju pravo da izučavaju nacionalnu grupu predmeta, a to znači da mogu svoj maternji jezik da koriste, imaju pravo da ga nazivaju kako žele i da budu uključeni u sve ono što im je dato".

Kazala je da je problem nastao zbog evidentiranja naziva jezika u određenim službenim ispravama, zbog čega bošnjačka djeca ne idu u školu, iako politika, navela je, treba da riješi ova pitanja.

Cvijanović je ovo rekla odgovarajući na pitanje potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Senada Bratića, koji je i danas pozvao entitetsku vladu da se u školama u RS-u omogući izučavanje bosanskog jezika.

Premijerka RS-a je poslanicima Koalicije “Domovina” odgovorila da nema namjeru da podnosi ostavku zbog ovog problema bošnjačke djece, praveći paralelu sa situacijom koju imaju srpska djeca u Federaciji BiH.

Odgovorila je Bratiću da su predstavnici nadležnog ministarstva razgovarali s roditeljima bošnjačke nacionalnosti, ali da to postaje sve više politički problem.

Tvrdi da sve nema veze s ljudskim pravima, jer se, kako kaže, RS razlikuje od drugog entiteta po tome što se u 20 škola izučava nacionalna grupa predmeta i da je u prethodnoj školskoj godini oko 2.200 đaka bošnjačke nacionalnosti uključeno u tu nastavu, a više od 6.700 đaka imalo vjeronauku.

Kaže da njima nisu ukinuta ova prava te da nema diskriminacije ni kod zapošljavanja bošnjačkih nastavnika, niti kod dodjele besplatnih udžbenika i prijevoza za svu djecu.

Cvijanović je dodala da su se, nažalost, problemi u obrazovanju u BiH sveli samo na bosanski jezik u školama u RS-u.

Bratić je ukazao da djeca trpe zbog ovog problema te pozvao da se on što prije riješi i poštuje Zakon o osnovnom obrazovanju, u dijelu koji se odnosi na jezik, jer niko ne može nekome nametati kako će se zvati njegov jezik, jer je to definirano u Ustavu.

Premijerka RS-a je u obraćanju parlamentu ponovila da je mehanizam koordinacije usvojen na svim nivoima u BiH kada su u pitanju suštinska rješenja, ali ne o pitanju formalne strane, zbog potrebe da se uskladi sa Sporazumom o stabilizaciji i priduživanju BiH s EU.

Svjesna je, dodala je, da će biti pokušaja da se i suštinski mijenja ono što je dogovoreno, ali je stav Vlade RS-a da se to ne može dopustiti.