Janković: Građani BiH zaslužuju Ustav koji su sami pisali

Vijesti 16. sep 201508:45 > 08:50
N1

Gost u prelistavanju dnevne štampe u Novom danu bio je Ante Janković, međunarodni tajnik stranke HDZ 1990.

Na pitanje da li će izbjeglice krenuti ka BiH, rekao je: “Svakako postoji ta mogućnost, ali mislim da neće prolaziti kroz cijeli teritorij BiH, već će ići na prelaz koji je najbliži Hrvatskoj jer im je krajnji cilj ići dalje, odnosno do Njemačke ili Austrije. Izbjeglička kriza pokazuje da je to svjetska kriza i svi trebamo pomagati tim jadnim ljudima koji bježe od ratnih stradanja“.

O otvorenju Zemaljskog muzeja BiH je komentarisao: “Nažalost, svjesni smo situacije da je u BiH kultura u podređenom području, ne posvećuje se dovoljno pažnje bogatstvima koje BiH posjeduje. Ne možemo dovoljno jako naglasiti da jedan Nobelovac dolazi iz BiH i to govori o našem kulturnom značaju. Uloga države u poticaju kulture nije dovoljna. Također je malo truda uloženo i u uspjeh naših sportaša, a oni su uspjeli. BiH može biti vodeća u svijetu u mnogim oblastima, a ne samo u sportu i kulturi”.

O reviziji Dejtona je kazao: “Već je više puta došlo do revizije Dejtona. Od toga kakav je bio potpisan, situacija se dosta promijenila, od konstruisanja Vijeća ministara pa ostalog. Ne možemo reći da je sporazum ‘mrtvo slovo na papiru’ i da se ne može mijenjati. Hoće li biti Dejton 2 ne bih komentarisao, ali smatram da građani BiH zaslužuju da imaju Ustav koji su oni sami pisali, a ne međunarodna zajednica koja ga je pisala u nekoj dalekoj bazi“.

O situaciji penzionera u BiH je rekao: “Naši penzioneri su u takvoj situaciji da imaju igru živaca, gdje moraju strepiti da li će im biti isplaćene penzije koje su zaradile za tolike godine rada, a sada su jedni od najugroženijih ljudi u BiH“.

O ostavci Snježane Soldat je komentarisao: “Čudi me kako Čavara prije nije uvažio ostavke iz DF-a. Logično je da ako neko ne želi obnašati svoju funkciju, da je to gotova stvar i da mu se treba to pitanje razriješiti. A pitanje je kada će doći do rješavanja krize unutar vlade Federacije, ja se nadam da će biti skorije. Mora se riješiti situacija o važnim pitanjima i da se formira vlast koja će imati dvotrećinsku većinu. Do kraja godine se nadam da će se to dogoditi jer prošla je godina od izbora i to je katastrofalno“.