Ratni zločini u Foči: Dragan Zelenović pušten na slobodu

Vijesti 16. sep 201511:01 > 11:04
N1

Haški mehanizam za međunarodne tribunale odobrio je puštanje na slobodu Dragana Zelenovića, nakon što je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne zatvora za ratne zločine počinjene u Foči.

Predsjednik Haškog mehanizma za međunarodne tribunale Teodor Meron odobrio je prijevremeno puštanje na slobodu Zelenovića, koji je u zatvoru proveo deset godina, prenosi Birn.

“Iako su zločini za koje je osuđen veoma teški, činjenice da je odslužio više od dvije trećine kazne, da se djelimično rehabilitovao i da je sarađivao s kancelarijom tužioca, faktori su koji idu u prilog njegovom puštanju na slobodu. S ovom odlukom slažu se članovi Vijeća koje mu je sudilo, te ostale sudije Mehanizma”, navodi se u odluci Merona.

Nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Dragan Zelenović 2007. godine priznao je krivicu za učešće u silovanjima i mučenjima žena i djevojaka u Buk Bijeloj, sportskoj sali “Partizan” i Karamanovoj kući u blizini Foče.

On je prebačen na izdržavanje kazne u Belgiju, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od augusta 2005. godine.

U odluci o prijevremenom puštanju na slobodu, Meron navodi da su belgijske vlasti dostavile izvještaj o Zelenovićevom ponašanju u zatvoru u kojem stoji da je on “miran zatvorenik koji poštuje pravila, stražare i druge osobe”.