Dodik odustao od naknada za poslanike prvog saziva RS

Vijesti 16. sep 201512:35 > 12:38
N1

Predsjednik RS-a Milorad Dodik povukao je danas zakon kojim je tražio da se poslanicima prvog saziva Skupštine RS-a zakonski omoguće određena prava i novčane naknade.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini RS-a Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske u periodu 1991 – 1996. godina, koji je bio predložio na usvajanje, naveo je da se tim ljudima “treba minimalno odati zasluga za sve što su činili u stvaranju RS“, te da zakon povlači s ove sjednice zbog polarizacije stavova, ali će ga ponovo predložiti na jednoj od narednih zasjedanja.

Kaže da je ovaj zakon inicirao da bi se odužili ljudima iz prvog saziva koji su nesumnjivo dali doprinos za RS, donoseći važne odluke u tom periodu.

“Većina od njih su prošli tešku sudsku torturu koju im je nametalo provosuđe, mnogi su odrobijali određene godine, a mnogi su već godinama izloženi teškim socijalnim uslovima”, rekao je Dodik koji je i sam bio poslanik u prvom sazivu Skupštine RS.

Kaže da su odluke koje je donosio taj saziv bile od velikog značaja.

“Zato je potrebno da parlament RS-a razmotri zakon o njihovim pravima”, rekao je entitetski predsjednik navodeći da nije dobro što se dogodila polarizacija povodom ovog zakona i ljudi koji treba da steknu određena prava.

Istakao je da mu nije bio cilj da zakon bude tema za političke rasprave u RS te da ga “vrijeđa i pogađa, što se sve svelo na novčanu naknadu koju treba da dobiju oni koji su učestvovali u stvaranju RS i da se stave na stub srama“.

Kazao je da je spreman da se trajno izuzme njegovo ime iz ovih koji trebaju dobiti određena prava, a bili su poslanici prvog saziva Skupštine RS.

Dodik je dodao da RS ne treba politički obračun o ovom pitanju, ali je ponovo iznio optužbe na Savez za promjene koji je u vlasti na nivou BiH.