Opozicija o naknadama: Demokratska pobjeda nad vlašću RS

Vijesti 16. sep 201513:20 > 14:25
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povukao je iz skupštinske procedure nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika RS od 1991 - 1996. godine čiji je predlagač.

Sjednicu skupštine u Banjaluci je pratila Snežana Mitrović. Zakon je povučen zbog pritiska javnosti, dijela opozicije, ali i boračke organizacije. Nije postojao konsenzus o tome da prvi saziv poslanika NSRS od 1991 – 1996. dobije naknadu od, kako u zakonu stoji, 1.200 KM i to doživotno.

Dodik se tokom jučerašnjeg dana osvrnuo na taj svoj prijedlog i tako davao šansu kroz amandmansko djelovanje i smanjenje naknade na simboličnih 800 maraka, kako je rekao da iznosi prosječna plata u RS, i da će ta naknada biti samo za života i da će se taj novac obezbijediti iz plata sadašnjih aktuelnih poslanika, predsjednik RS nije uspio da pronađe konsenzus o ovome pitanju. Boračka organizacija RS podsjetila je da je ovo nerealno s obzirom da većina boraca iz prethodnog rata ima simbolična mjesečna primanja koja iznose 100 KM.

Pošto je Dodik povukao zakon, ne dozvoljavajući poslanicima da o njemu raspravljaju, opozicija to smatra prvom demokratskom pobjedom nad vlašću RS.

S druge strane, Dodik je rekao da neće odustati od ovoga zakona zbog historijskog značaja ljudi koji su, kako kaže, stvarali RS. Među prvim poslanicima ima i osuđenih za ratne zločine, ima onih koji su tokom dugih godina poslije dugog sudskog postupka oslobođeni, a Dodik kaže da su u teškom socijalnom položaju i da oni moraju imati neke naknade.