Rana detekcija veoma važna: Ovo su simptomi tuberkuloze

Vijesti 17. sep 201510:17 > 10:23
N1

Treća sedmica septembra prema nacionalnom i međunarodnom kalendaru zdravlja obilježava se kao sedmica borbe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti. Regionalna tema Novog dana bila je borba protiv tuberkuloze, a gošća je bila prim.mr. Aida Ustamujić, specijalista pulmolog i epidemilog Klinike za plućne bolesti i tuberkulozu "Podhrastovi" UKCS.

Tuberkuloza je zarazna bolest koja predstavlja značajan javno-zdravstveni i ekonomski problem za većinu zemalja. O tome šta još trebamo znati o ovom oboljenju, Ustamujić je kazala: “Bolest koja već godinama datira i kada je bilo mišljenje da će se eradicirati, nije do toga došlo te je i dalje aktivna. U našoj sredini je aktuelna, ali ipak se bilježi lagani pad tuberkuloze. Naša država je preduzela određene mjere kako bi kontrolisala bolest. Zadatak primarne zaštite je rana detekcija koja je veoma važna. Simptomi su sljedeći: ako čovjek kašlje duže od četiri sedmice, ako osjeća zamor, gubitak apetita, sukrvičav iskašljaj, malaksalost – sve to može ukazati na tuberkulozu i to je pasivan način pronalaženja. Međutim, patronažna služba u domu zdravlja ima zadatak za aktivnim traganjem”.

Kazala je i da je tačan podatak da, ukoliko se osoba ne liječi, zarazi od 10 do 15 zdravih osoba u svojoj okolini i da je to izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije.

Na pitanje koliko se liječi i na koji način, prim.mr. Aida Ustamujić je izjavila: “Najnovija strategija je dot strategija. Liječenje traje šest mjeseci ukoliko je u pitanju noovotkriveni slučaj, a ukoliko je recidiv onda se liječi osam mjeseci“.

O tome koje su najugroženije grupe stanovništva je izjavila: “Siromašni, migranti, raseljene osobe, alkoholičari, narkomani, osobe sa imunodificijencijom, dijabetičari. Kod djece nema mnogo slučajeva tuberkuloze jer se provodi BCG vakcinacija koja je obavezna i obavlja se u porodilištu“.

O tome da li bi izbjeglice mogle donijeti zarazne bolesti pa tako i tuberkulozu je komentarisala: “Određeni strah postoji, međutim naš nacionalni program je tako dobro urađen i vodi se računa o svim segmentima bolesti, prevenciji, dijagnostici, terapiji i ako dođe do vala izbjeglica, postoje mjere i predostrožnost da bi se ta skupina ljudi podvrgnula određenim dijagnostičkim procedurama kako bi isključili te probleme“.

Kazala je i da se prenosi kapljičnim putem.

Na pitanje da li se vraća odgovorila je: “Dot strategija je veoma efikasna i daje dobre rezulate. 90 posto je uspješnost liječenja, a cilj programa je 80 posto. U današnje vrijeme najveću opasnost predstavlja rezistentna tuberkuloza, a kod nas veoma mali broj bilježimo, odnosno 0,1 posto. To je vrsta koja je rezistentna na prvu liniju terapije. Međutim, i za taj problem postoji rješenje jer na tržištu postoje lijekovi druge linije. Liječenje je mnogo duže. Traje 21 mjesec i zahtijeva posebnu izolaciju”.