Bosanac patentirao automobil: 200 kilometara za 50 feninga

Vijesti 17. sep 201516:22 > 17:04
Bportal.ba

Preći sa automobilom 200 kilometara za samo 0,50 KM zvuči nevjerovatno, ali istinito. Dokaz za to su Esmir Spahić i njegov Polo, a "krivac" je inžinjer Almir Cipurković i njegov motor na električni pogon.

Esmir Spahić je nedavno dizelski motor na svom automobilu zamijenio onim na električni pogon. Razlog je jednostavan – manji troškovi.

Odlučili smo se supruga i ja da prilagodimo postojeće vozilo marrke „Polo“ sa klasičnim dizel motorom, na motor sa električnim pogonom. Ključna namjera je biila smanjenje potrošnje goriva i održavanja vozila. Sve smo započeli prije 15 mjeseci, a danas imamo registrovan automobil“, rekao je on za Bportal.ba.

Glavni “krivac” je Tuzlak, inžinjer Almir Cipurković, koji je motor na električni pogon napravio ručno, objasnio je kako ovakav automobil ima iste karakteristike kao benzinci i dizelaši.

Esmirov Polo je ukupno peti automobil do sada. Proces ugradnje motora je nešto duži. Sve je od početne ideje do registracije automobila trajalo 15 mjeseci, iz razloga što se dijelovi potrebni za to, ne mogu nabaviti u BiH“, kazao je Cipurković.

Bportal.ba

Baterija omogućava prelazak 200 kilometara, nakon čega se treba ponovo napuniti. Punjenje koje traje 40 minuta za 200 kilometara košta samo 0,50 KM. Za punjenje je potrebna klasična utičnica i električna energija koja se koristi u domaćinstvima.

Ugradnja motora košta oko 15.000 KM, a isto toliko je koštao i Polo. Pored enormne uštede na gorivu ona se osjeti i na registraciji vozila, te servisima kojih nema.

Prostom računicom za šest godina ovaj automobil će sam sebe isplatiti. Moja dosadašnja potrošnja mjesečno na gorivo je bila 200 maraka. Kada tome dodate mali, veliki servis, disk pločice i druge neplanske troškove, to za šest godina dođe oko 30.000 maraka“, ispričao je vlasnik automobila.

Kada ide na duže relacije, Esmir svog ljubimca puni na benzinskim pumpama.

Dok popijete kafu, za četredesetak minuta, “rezervoar” je pun.”

Garancija na motor je milion pređenih kilometara i on se ne može uništiti. S obzirom da se radi o magnetnom pogonu, podešen je na regenerativno kočenje što znači da motor koči sam. U prijevodu ne troše se ni disk pločice.

Za kraj ove sjajne priče treba dodati da registracija umjesto dosadašnjih 480 KM, Esmir sada godišnje plaća 180 KM. Razlog za to je kubikaža koja je sa 1.900 kubika smanjena na 100, te neplaćanje naknade za zagađenje zraka koje plaćaju benzinski i dizelski motori.