Kreso: Entitetski sudovi su pod političkim utjecajem režima

Vijesti 17. sep 201520:23 > 20:45
N1

"Nisam moćna žena, samo poštujem zakone i radim u instituciji koja radi ozbiljne poslove. Možda djeluje da sam moćna, ali ja sam obični građanin BiH", rekla je predsjednica Suda BiH, Meddžida Kreso, gostujući u Pressingu.

Jedna od najmoćnijih žena u BiH, 11 godina na čelu državnog Suda.

Institucija na čijem sam čelu mnogima smeta, jer trpimo pritiske, prijetnje i neosnovane optužbe koje mi argumentima odbijamo.”

Najnoviji pritisak nakon dogovora u Briselu gdje su ministri pravde dogovorili okvir reforme pravosuđa. Da li je EU poklekla pritisku i pristala na reformu koja odgovara čelnicima RS.

Evropska komisija je na neki način pokleknula pritiscima i ucjenama Milorada Dodika najavama referenduma. 2011. godine donesen je kontraverzan zakon o sudovima Republike Srpske koji je u 60 posto članova mijenjao Ustavne nadležnosti sudova RS, utjecao na nezavisnost i ušao u nadležnosti Visokog sudskog vijeća. Te godine je održan sastanak iza zatvorenih vrata i postignut kompromis da ostanu skoro sve sporne odredbe, a ako bude nesuglasica da se primjenjuju nadležnosti Visokog sudskog vijeća.”

Kreso je istakla da je vjerovala da će gospodin Pake koji je došao na čelu integracija Zapadnog Balkana proces pokrenuti u stručnom smjeru.

Na pitanje šta je dogovoreno u Briselu, gošća Pressinga je odgovorila: “Čitala sam protokol koji su potpisali ministri pravde pod pokroviteljstvom Johanesa Hahna. Buduća reforma odnosno nacrti zakona o Sudovima BiH su dva zakona: zakon o Sudu BiH i zakon o Apelacionom sudu koji nazivaju Višim sudom.”

Dodala je da je u prvom zakonu izbrisana nadležnost Suda BiH, član 7, tj. preuzimanja slučajeva iz entitetskih nadležnosti. “To je direktno mješanje politike u nezavinost suda“, poručila je Kreso.

Da li će dogovor iz Brisela zaživjeti?

Zašto bi potpisivali protokol iz Brisela ako nije obavezujući, kao što je rekao Grubeša“, mišljenja je predsjednica Suda BiH.

Ona je kazala da postoje naznake da će nakon usvajanja novog zakona o Sudovima BiH biti izvršene izmjene u materijalnom i krivičnom pravu. “Mi možemo ostati kompletno bez nadležnosti.”

Na pitanje da li je strah Dodika i druge predstavnike RS da bi mogli doći pod udar Suda BiH, gošća N1 televizije je odgovorila:

Sud BiH je apsolutno nezavisan od bilo kakvog političkog utjecaja. Političarima odgovara entitetsko pravosuđe. Mi znamo da su entitetski sudovi pod političkim utjecajem režima.”

Kreso je kazala da se ne može u isti koš trpati Sud i Tužilaštvo.

Ne može Sud voditi istragu i suditi. Istragu vodi Tužilaštvo. Pitali su me zašto je slučaj Naser Orić toliko čekao. Mi nemamo zaostalih predmeta. Glavni tužilac može reći da li je Tužilaštvo pod pritiskom, ja ne mogu o tome govoriti.”

Predsjednica Suda BiH smatra da najavljeni referendum u Republici Srpskoj, iako je neustavan, ne može uzrokovati nikakve pravne posljedica. “I kad bi građani zaokružili ono što priželjkuje Dodik, država ima načine da zaštiti sebe.”

Međutim naglasila je “da li iko postavlja pitanje ko će platiti tu farsu, taj referendum.”

To su građani RS, a ne dobivaju ništa od toga. Dodik referendumom samo plaši one koji ne poznaju zakone.”

Kreso je naglasila da OSCE uspješno sarađuje sa Sudom BiH.

Oni imaju mandat prema Dejtonskom sporazumu i prema tome imaju sve podatke koje zatraže od Suda.”

Ipak, problem s OSCE-om je cijepanje optužnica za ratne zločine.

Umjesto da jednom optužnicom optužimo više lica, ona se cijepa na više predmeta. Mi smo ukazivali na taj teren. Drugi problem su mladi tužitelji koji su bez ikakvog iskustva izabrani na ovoj specifičnoj materiji. Naši suci su išli u Hag da bi ispekli zanat, da bi došli mladi koji nisu imali susreta s ovim procesima prije“, rekla je Kreso i objasnila da se optužnice cjepkaju samo radi statistike, protiv optuženika svih nacionalnosti.

Da li će biti okončani procesi političkih ubistava?

Sve su to slučajevi u procesu istrage. Nikada optužnica nije podignuta. Ne znam zašto jer su to delikatne stvari“, kazala je predsjednica Suda BiH.

N1

 Ad hoc optužnice, ali i ad hoc puštanje na slobodu izazvalo je nepovjerenje i rata između Tužilaštva i Suda BiH.

Suci koji rade na optužnicama su često nezadovoljni kvalitetom optužnica. Kada optužnica jednom dođe u Sud, ona je i stvar Suda. Ako se potvrdi loša optužnica, ona će završiti oslobađajućom presudom i zbog toga se vraćaju te presude“, pojasnila je gošća Pressinga.

Slučaj Gibraltar, glavni tužilac Goran Salihovi je kazao da je dirnuo u osinje gnijezdo i da se uzbudio Sud BiH, a posebno Meddžida Kreso.

Tu izjavu čujem prvi put. Tadašnja tužiteljica nije dala niti jedan dokaz za optužnicu tim ljudima. Optužnica je čekala, a zatim je podignuta nakon što su predočeni dokazi.”

Pojedine sudije i tužioci posjeduju enormno bogatstvo koje je nesrazmjerno njihovim primanjima. Televizija N1 je radila tu priču, ali je naišla na zid kada su se trebali predočiti imovinski kartoni.

Javni dužnosnici, a to su sudije i tužioci, moraju zaslužiti poštovanje svih i moraju predočiti imovinske kartone. Zašto skrivati ako je sve pošteno stečeno“, poručila je Meddžida Kreso u Pressingu na N1 sa Amirom Zukićem.

Reprizu Pressinga gledajte sutra na N1 televiziji i našem portalu.