"Ušao sam u voz za Njemačku, iza sebe sam ostavio brata"

Vijesti 18. sep 201517:19 > 19:13
N1

Zemlje Balkana samo su dio rute, kranji cilj izbjeglicama je Njemačka, a da bi do nje došli moraju proći i kroz Austriju. U grad Salzburg svakoga dana vozovima pristiže na hiljade izbjeglica iz zemalja Bliskog istoka.

Kordon policije stiže na željezničku stanicu u Salzburg. U grad gdje borave brojne izbjeglice sa Bliskog istoka.

Početkom mjeseca dočekivali su ih građani, koji su im dijelili hranu i vodu. Danas ih pak dočekuju policajaci.

I stari i mladi, žele proći vrata na željzničkoj stanici, jer to znači da će moći sjesti na vlak za Njemačku, zemlju gdje vide svoju budućnost. Sreću da ih prođe imao je i mladi Sirijac Basel. No iza njih ostao je njegov brat.

“Ja i moji prijatelji bili smo gore, a brat je ostao unutra. Išao je u toalet i sada mu ne daju proći. Išao sam tražiti da ga puste, no nisu to učinili. Ostao sam ovdje”, kaže Basel.

Vojnici i članovi Caritasa na svakom su čošku. Mala djeca, žene i njihovi muževi u neznanju pitaju svakoga gdje će dalje…

U nekim dijelovima stanice zabranjeno je snimati.

Najmanje 2.200 vojnika će pomoći policiji u suočavanju sa izbjegličkom krizom. Među njima je i vojnik, koji je ekipu N1 ubrzo zamolio da napuste objekat, u koji iz minute u minutu pristižu nove izbjeglice.

Iz Iraka je stigao i Omar. Zadovoljan je uvjetima koje izbjeglice imaju u Austriji.

“Ovdje nam je bolje nego u drugim zemljama gdje smo bili. Tamo su nas zatvarali kao da smo u Gvantanamu. Nije bilo hrane, vode, ničega, bilo je hladno. Ovdje je mnogo bolje”.

No najbolje je u Njemačkoj, zaključuje Omar, koji kao i svi ovi ljudi želi da živi samo u jednoj zemlji. Njemačkoj. No da u nju uđu, moraće proći još puno prepreka.