Čavić o Bobar i Banki Srpske: RS postala kao meksička serija

Vijesti 22. sep 201518:36 > 19:15
N1

Sjednica Narodne skupštine RS nastavljena je razmatranjem izvještaja o stanju u bankarskom sistemu RS u prošloj godini. Pod oznakom "tajno" u ovoj tački dnevnog reda su bili dokumenti o poslovanju Bobar i Banke Srpske. Za opoziciju je tajnost ovakvih spisa dokaz da je na sceni sistemska pljačka.

Jedna je propala, druga će propasti. Tako o Bobar i Banci Srpske,priča opozicija. Šta kažu tajni dokumenti, kojima pristup ima samo nekolicina poslanika?

Zbog oznake “tajno”, opozicija nije željela izvršiti uvid u materijale.

Bobar banka likvidirana je kada je imala 260 miliona KM obaveza i 210 miliona nenaplativih kredita.

Zašto je tajan izvještaj, hoće li sličan scenario zadesiti i Banku Srpske, da li je direktorica Agencije za bankarstvo saslušavana zbog afere Bobar u Tužilaštvu BIH, bez komentara je i Slavica Injac i ministrica finansija.

Ukupno 200 miliona KM javnog novaca je zarobljeno, ili pak izgubljen u dvije banke.

Nakon smrti SNSD-ovog poslanika Gavrila Bobara, uslijedio je proces likvidacije njegove banke, a na vidjelo su počeli izlaziti nezakoniti procesi, od kojih su se prali dojučerašnji Bobarovi saradnici.

Prodaja Banke Srpske, za opoziciju je pokušaj skrivanja kriminala koji je činila entietska vlast.

Kažu da Vlada namjerava prodati Banku Srpske Imperial Trust Fund-u koji raspolaže novcem sumnjivog porijekla.

Na čelu ove off-shore kompanije, su tvrde Konstantin Sergei Vostrikov i Carlos Estevez.

Banka Srpske, prvobitno Balkan Investment banka, bila je u vlasništvu UKIO grupe, koja je entiteski budžet preko povezanih firmi ali ii afere “Birač”, sumnjaju tužioci, koštala milion maraka.

Banka Srpske košta i dalje.