Đipa: Alarmantna situacija vodosnabdijevanja u Sarajevu

Vijesti 23. sep 201508:55 > 09:09
N1

"Vodovod nerado čini ove redukcije. Bili bi sretni da imamo 24-satno vodosnabdijevanje. Mi redukacijama uništavamo inako staru vodovodnu mrežu. Redukcije se dešavaju da bi se u obezbjedile zalihe vode", rekao je za N1 Kenan Đipa iz KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Građani Sarajeva su žedni pored ogromnih količina vode koja nas okružuje.

Situacija sa vodosnabdijevanjem u Kantonu Sarajevo je alarmantna. Razlog je sušni period u posljednja tri mjeseca bez velikih padavina i dotrajala infrastruktura tj. dotrajalost vodovodne mreže u Sarajevu“, rekao je Đipa za N1.

Najveći problem građanima predstavljaju gotovo redovne noćne redukcije, odnedavno i dnevne.

Na glavnom izvorištu Sarajevsko Polje Bačevo dolazi do stalnog pada akumulacije vode. Preduzeće je prisiljeno mjeru redukcije. Nadam se da je ovo iza nas i da će dnevno vodosnabdijevanje biti bez prekida, dok se redukcije u noćnim satima nastavljaju“, poručio

Kenan Đipa je objasnio potrebne korake u rješavanju ovog problema.

Određeni koraci su poduzeti od strane Vlade KS i preduzeća “Vodovod i kanalizacije”, a to je “hvatanje” nelegalnih priključaka. To je jedan od osnovnih razloga kako bi se krenulo u rješavanje problema. Najvažnija je rekonstrukcija vodovodne mreže u najugroženijim dijelovima Sarajeva. Ona bi se trebala renovirati intenzivnije nego u prethodnim godinama”, rekao je on i dodao da je KS doveden u stanje kolapsa.

Situaciju dodatno otežava i kompleksnost Sarajevskog sistema vodosnabdijevanja.

Konfiguracijski Sarajevo je kompleksan grad. Sarajevo ima 56 zona vodosnabdijevanja, vodovodni sistem je kompleksan i 90 posto KS se snabdijeva putem pumpi od Bačeva do centra grada“, pojasnio je Đipa.

Starost vodovodne mreže, gubici, učestalost kvarova i nedovoljan kapacitet rezervoarskog prostora su razlozi zbog kojih preduzeće i dalje mora provoditi mjeru obaranja pritiska u distributivnoj mreži. Svako novo obaranje pritiska i ponovna normalizacija stanja u distributivnoj mreži stvara vodne udare, koji uzrokuju pojavu kvarova na ionako veoma lošoj vodovodnoj mreži.

Plan je bio da preduzeća rekonstruira vodovodnu mrežu uz pomoć kredita EBRD-a u iznosu od 30 miliona eura je propao nakon što je kredit otkazan prošle godine.

Gost Novog dana je rekao da je ponovo aktueliziran kredit EBRD koji bi se koristio za rekonstrukciju vodovodne mreže i pratećih objekata.

Poslali smo pisma Banci i očekujemo da će se uskoro početi sa rekonstrukcijom mreže“, rekao je gost Novog dana.

Za kraj Đipa je potvrdio da su građani Sarajeva plaćaju ceh zbog dugogodišnjeg zanemarivanja problema.

Infrastruktura Vodovoda i kanalizacija zahtjeva stalna ulaganja i održavanje. To se zanemarivalo i zato danas imamo ovo što nam se dešava.”