Dučić: Hadždž predstavlja i šalje poruku zajedništva

Vijesti 23. sep 201510:54 > 10:59
Anadolija

Danas je dan Arefata. Brdo milosti je mjesto na Arefatu na kojem su se, prema predaji, susreli Adem i hazreti Hava nakon njihovog izlaska iz Dženneta. Boravak na brdu Arefat, makar na jedan trenutak, sastavni je dio hadždža, i jedini obred, koji se ne može nadoknaditi ili iskupiti.

Uživo u jutarnji programu N1 televizije javio se novinar TVSA, jedan od budućih 1410 Hadžija iz BiH, ali i jedini gost Ministarstva kulture i informisanja Kraljevine Saudijske Arabije iz BiH, Haris Dučić.

Uspio sam se popeti na Arefat sinoć. Jutros smo nakon klanjanja sabah namaza dočekali jutro i svitanje na Arefatu. Gledati u Brdo milosti, više miliona ljudi na jednom mjestu, treba doživjeti i osjećaj je prelijep.”

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

On je gledaocima rekao da je Arefat jedna visoravan nedaleko od Mekke.

Zamislite da cijela BiH stoji na jednom malom prostoru, niko nikome ne smeta i svi su oduševljeni. Buduće hadžije paze jedni na druge i traže oprost. Malo nam fali da budemo uspješni, samo da se volimo. Iz tih poruka svi mi u BiH, različitih vjera, mnogo možemo naučiti. Hadž predstavlja poruku zajedništva“, kazao je Dučić.